19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Arsenik arıtmalı fırınlara indirimli su

Arsenik arıtma tesisleri tamamlanıncaya kadar konutlarda kullanılan suyun ton fiyatını ilk kademede 10 Ykrş'a kadar düşüren ve su faturalarını 4 ay erteleyerek İzmirlilerin bütçesine katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden, şimdi de arsenik arıtma cihazı kuran ve tüzel kişiler tarafından işletilen fırınlara indirim müjdesi geldi. 5362 Sayılı Esnaf Sanatkarlar Yasası'na tabi yani şahıs işletmesi olan fırınlara 1999 yılından bu yana indirimli su tarifesi uygulamakta olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Ticaret Odası'na kayıtlı tüzel kişiler tarafından işletilen ve arsenik arıtması kurmuş fırınlar için de özel bir indirim kararı aldı. Daha önce üç kademeli konut dışı tarifesine göre 21 metreküp üzerindeki su kullanımı için 7.51 YTL. ödeyen fırınlar, indirimli tarifede kademesiz su kullanacak ve metreküp başına sadece 4.26 YTL. ödeyecek. Uygulama kapsamındaki işletmelerde su kullanımının 100 metreküp civarında seyrettiği bildirildi.


İZSU'nun tüzel kişiler tarafından işletilen fırınlar için aldığı indirim kararı, söz konusu işletmelerin arıtma cihazını kurduğunu belgelemesinin ardından devreye girecek ve 31.10.2009 tarihine kadar geçerli olacak. İndirimin arsenik arıtma cihazı kuran fırınlara destek olmak için alındığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kurulan bu cihazların maliyeti ve bakımları da bir masraf gerektirdiğinden, ekmek başına düşen maliyet yükseliyor. Zarar etme riski ile karşı karşıya kalan tüzel kişilik işletmesi fırınlara destek olmak amacıyla suda indirime gittik” açıklamasını yaptı. Bu indirime göre, ayda 100 tonun üzerinde su kullanan fırınlar, ton başına 3.25 YTL. daha az ödeyecek.


ARITMADA SON DURUM
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yer altı su kaynaklarından temin edilen içme suyundaki arsenik problemini çözmek için başlattığı arıtma tesisi yatırımlarını da hızla sürdürüyor. Yeraltı sularında görülen kimyasal değişimlerle birlikte yükselen sudaki arsenik oranını standartların altına çekmek için 15 milyon Euro'luk yatırımla Menemen, Halkapınar, Göksu ve Sarıkız kuyularına arsenik arıtma tesisi kuruluyor. Türkiye'de sadece 2 ilde arsenik arıtma tesisi bulunurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 ay gibi kısa bir süre içinde 3 arıtma tesisini birden devreye almaya hazırlanıyor.


Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen suyu arıtacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Paket Arsenik Arıtma Tesisi, Manisa Muradiye'de Çullutepe Su Deposu'nun bulunduğu 8 bin 500 metrekarelik alanda yer alıyor. Tesisin en kısa sürede tamamlanabilmesi için Muradiye'de adeta seferberlik ilan edilmiş durumda. 70'in üzerinde işçi, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar yoğun bir şekilde tesisi bitirmek için çalışıyor. 2 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak filtrasyon binasının döşeme betonu atılıyor. Ters yıkama suyu tankları ise bitmek üzere. Hamsu deposu ile pompa istasyonunun temeli atıldı.


Saniyede 3000 litre su arıtacak kapasitedeki tesisin ilk etabının Aralık ayında deveye alınması ve bin 500 litre su arıtılması planlanıyor. Tesisin tamamı ise 2009 Nisan ayında faaliyete geçecek. Paket arıtma tesisi KDV hariç 10 milyon 750 bin Avro'ya mal olacak.


Halkapınar Sular İşletmesi alanı içinde kurulacak taşınabilir paket arıtma tesisi saniyede bin, Menemen'de kurulacak paket arıtma tesisi saniyede 600 litre suyu arıtacak kapasitede. Her iki tesis de Ocak ayında tamamlanacak. Proje ve aplikasyon çalışmaları tamamlanan tesislerin yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Menemen Acil Kuyuları için kurulacak arıtma tesisi 1 milyon 845 bin Avro, Halkapınar arıtma tesisi ise 2 milyon 790 bin Avro'ya mal olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi her iki tesis için toplam 4 milyon 635 bin Avro yatırım yapacak.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 11:17:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?