8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Artık 4 tane böbreği var

Böbrek hastası olduğunu öğrendikten sonra annesinden nakledilen böbrekle 13 yıl yaşayan ancak böbreğin işlevini kaybetmesi üzerine, beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alınan böbrek kendisine nakledilen Muhammet Çalkın, hayatına 4 böbrekle devam edecek. 

İzmir'deki Özel Kent Hastanesi'nde yaklaşık 10 gün önce Opr. Dr. Serdar Kaçar, Doç. Dr. Alp Gürkan, Opr. Dr. Can Varılsüha tarafından gerçekleştirilen operasyonla Denizlili Muhammet Çalkın'a 4. böbreği nakledildi. Doğuştan böbrek hastası olmadığını ancak askere gidince böbreklerinden rahatsızlanması üzerine annesinden ilk böbrek naklinin gerçekleştirildiğini söyleyen 35 yaşındaki Muhammet Çalkın, "Vücudumda şu an da 4 böbrek var. İkisi kendi böbreğim, biri annemin böbreği, diğeri de vefat eden arkadaşımın böbreği. Ben daha önce böbrek hastası değildim. 1993 yılında askerdeyken aniden rahatsızlık geçirdim. Annem Halime Çalkın'dan alınan böbrek, 1992 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) gerçekleştirilen operasyonla bana nakledildi" dedi. 

Annesinden alınan böbreğin kendisine 13 yıl yettiğini, bir süre sonra vücudun böbreği reddettiğini kaydeden Çalkın, "Bu nedenle dördüncü böbreğe ihtiyacım oldu ve İzmir Özel Kent Hastanesi'nin kadavra bağışı sırasına yazıldım. Nasip banaymış, ben 2 sene bekledim. Ama 20 sene böbrek bekleyen insanlar da var. Hatta hiç bulamayıp vefat eden insanlar var. Halkımızın organ nakli konusunda bilinçlenmesi lazım. Her Türk vatandaşı mutlaka organ bağışında bulunmalı, bir gün belki onların da organa ihtiyacı olabilir. Kimse benim başıma gelmez dememeli, yarının ne getireceği hiç belli olmaz" diye konuştu. 

Ziyarete gelen arkadaşlarının vücudunda 4 böbrek olduğunu duyunca şaşırdıklarını söyleyen Çalkın, "İleride inşallah yapay böbrek yapılabilir" dedi. 

Muhammet Çalkın'ın ameliyatını gerçekleştiren Opr. Dr. Serdar Kaçar ise, hastasının şu anda 4 böbreği olduğunu ancak bir tanesinin çalıştığını ifade ederek, hastaya annesinin 13 yıl önce böbreğini verdiğini, o böbreğin 12 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde çalıştığını ancak her organ naklinde olduğu gibi her organın bir ömrü olduğunu söyledi. Kaçar, "Muhammet Çalkın, yaklaşık bir senedir diyalize giriyormuş. Yaklaşık 10 gün önce Nazilli'de intihar eden ve beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden bağışlanan böbreklerden birini kendisine naklettik. Sağlık durumu şu an çok iyi" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 18:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?