9
Mayıs
2025
Cuma
İZMİR

'Asgari ücret kaldırılsın' teklifi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, asgari ücretin kaldırılması veya bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi. TİM Başkanı Satıcı, "Bu devrim niteliğinde bir tekliftir" dedi.


Türkiye Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri ile Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri'nin İzmir'de yapılan ortak yönetim kurulları toplantısında, hükümetten sektörün sorunlarına çözüm bulunması istendi. Toplantıda, sektörün can suyuna ihtiyaç duyduğu, 18 Ağustos'ta Ankara'da gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı ile birlikte çözüm önerilerinin somutlaştırılması gerektiği belirtildi.


Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) düzenlenen toplantıya, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Başkanı (İTHİB) İsmail Gülle, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (EHKİB) Jak Eskinazi, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Başkanı Sabri Ünlütürk ve sektör temsilcileri katıldı.


Eylem kararı çıkması beklenen toplantı sonucunda sektör temsilcileri eylem kararı yerine hükümet yetkilileriyle sorunlarına diyalogla çözüm bulunmasına yönelik kararda mutabakata vardı. Sektör temsilcileri, 18 Ağustos'ta gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda hükümetten asgari ücretin kaldırılması, dünya standartlarında maliyet düzeni, işçilik üzerinde vergi yüklerinin kaldırılmasını, tekstilin hassas sektör ilan edilmesi gibi isteklerde bulunacaklarını bildirdi.


ÇILGIN TÜRKLER GİBİ ÜRETMEYE DEVAM ETTİK
Toplantıda sektör temsilcileri tarafından hazırlanan ortak bildiriyi açıklayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sorunun sadece tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunu olmadığının görüldüğünü ifade etti. Maliyetlerin önce tahammül sonra da akıl sınırlarını aştığını anlatan Tanrıverdi, "Bugün artık işi üretim ve ihracat olan birisinin sabah kalkıp da işe gitmesine gerek yok. Çünkü ne üretirseniz üretin üstüne rekabet edecek fiyat yazmanız mümkün değil. Çılgın Türkler olarak üretmeye devam ettik. O halde ihracat yapmaya hiç gerek yok. Çünkü bir ay sonra elinize geçen para kur farkı yüzünden ödeyeceğiniz vergiyi, kullandığınız elektriği bile karşılamaya yetmez" dedi.
Üretimin durma noktasına geldiğini anlatan Tanrıverdi, kağıt üzerinde yapılan hesap oyunlarıyla ölü vaziyette olan sektörün canlıymış gibi gösterilemeyeceğini öne sürdü. Sektörde İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere yetişebilmek için dünya standartlarında destek ve kolaylık beklediklerini bildiren Tanrıverdi, "37 milyar dolar dış ticaret açığı verilen 2008 yılının ilk alt aylık döneminde 7 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonominin emniyet sübabı görevini gören tekstil ve hazır giyim sektörü
sonuna kadar desteklenmelidir" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET UYGULAMASININ KALDIRILMASI KAYIT DIŞINA ENGEL OLACAK
Tanrıverdi, sektöre çıkış olarak İtalya'yı örnek gösterenlere, İtalya'nın bulunduğu noktaya gelirken uygulanan kolaylıkları hatırlattı. Tanrıverdi, küme modelini oturtan İtalya'nın marka yaratma konusunu milli mesele olarak kabul ettiğine dikkat çekti. Ekonomi yönetiminden nasihat değil destek beklediklerini belirten Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu desteğin adının konulması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücretin kaldırılması ya da bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Asgari ücret ülkemizde son dört yılda dolar bazında yüzde 73 artış göstermiş ve 303 dolardan 524 dolara yükselmiştir. Asgari ücret işverene taşınamaz bir yük haline getirilirken bu ücreti alan çalışanı da memnun etmemektedir. Asgari ücret uygulamasının kaldırılması Türkiye gibi gelir dağılımının dengeli olmadığı ülkelerde istihdamın bile önünü açacaktır ve kayıt dışı istihdamın kayıt içine alınmasını sağlayacaktır. Bu uygulamanın önü açıldığında daha uygun ücrete yönelen işletmeler kendi rızalarıyla Doğu'ya yöneleceklerdir. Asgari ücretin toptan kaldırılması ya da bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi konusu daha fazla ertelenmemeli. Üretimin üzerindeki enerji maliyetleri bir an önce dünya standardına çekilmelidir."


SEKTÖRÜN KENESİ DÜŞÜK KUR
İTHİB Başkanı İsmail Gülle de, aralarında eylemi de tartıştıklarını ancak ihracatçının ve iş adamının eyleme geçmesinin çok kolay olmadığını, meselenin eyleme gerek kalmadan çözüme ulaşmasını istediklerini söyledi. Gülle, sektör için düşük kur politikasını kene vakalarına benzeterek, "Bizim kenemiz de bu düşük kur politikasıdır. Bu kene işletmelerimizdeki kanı emiyor ve zayıflatıyor. İnşallah, kırım kongo mikrobu taşımıyordur. Sektöre sahip çıkılması gerekiyor" dedi.


TÜRKİYE'NİN HEDEFİ ÜRETEREK KALKINMA OLMALI
TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün öncü olduğunu, bütün sıkıntılara göğüs gerdiğini söyledi. Satıcı, ülkenin 30 Temmuz 2008'den itibaren akıl dışı bir siyasi eylemden çıktığını ancak yeniden akıl dışı başka bir yola sürüklenmeye başladığını savundu. Satıcı, hükümetin bir doların bir YTL olacağı hayaliyle hedeflerini ortaya koyduğunu anlatarak "Türkiye için kurdaki belli bir nokta kırılma noktasıdır. Türkiye'nin yeni gündemi akıl dışı bir ekonomik sürüklenme değil üreterek kalkınma olmalıdır" dedi.


Hükümetin yanı sıra bu süreçte sivil toplum kuruluşlarına ve Merkez Bankası'na büyük görev düştüğünü anlatan Satıcı, sivil toplum kuruluşları olarak görevlerini yerine getirdiklerini ancak diğerlerinden aynı hassasiyeti göremediklerini bildirdi. Satıcı, bir basın mensubunun sorusu üzerine tekstil sektörünün her dönemde devrim niteliğinde taleplerde bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Asgari ücretin kaldırılması veya bölgesel asgari ücret uygulaması devrim niteliğinde bir tekliftir. Zaten sektörümüz her dönemde devrim niteliğinde tekliflerde bulunmuştur."
Satıcı, sorular üzerine iş aleminin eylem dünyası olmadığını, buna gerek kalmadan çözüm aradıklarını, sektöre sahip çıkılması gerektiğini söyledi. 18 Ağustos'ta gerçekleştirilecek toplantıda tekstil sektörü için acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Satıcı, "Tekstil sektörünün hassas sektör ilan edilmesini bekliyoruz" dedi.


MUHTIRA NİTELİĞİNDE TALEPLERDE BULUNDUK, YERİNE GETİRİLMEDİ
Jak eskinazi de, Egeli tekstilciler ve konfeksiyoncular olarak daha önce kendilerinin muhtıra niteliğinde taleplerde bulunduklarını ancak sonuçta sadece KDV indirimi elde edebildiklerini söyledi. Eskinazi, 18 Ağustos'ta yapılacak toplantının sonucunda isteklerinin en azından yüzde 50'sinin Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesini beklediklerini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 17:05:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?