5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Atıksu tesisi törenle açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2003 yılının Aralık ayında temeli atılan "Tahtalı Havzası Atıksu Arıtma Tesisi", düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesisin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arıtma tesislerinin Avrupa Birliği yaşam kalitesinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Hepimiz aynı duyarlılıkla hareket etmeliyiz" dedi. 

Tahtalı Baraj Havzası’ndaki yerleşim alanlarının atık sularının baraja karışmasını önleyecek olan biyolojik arıtma tesisinin açılış törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve İZSU yetkilileri katıldı. Törenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Tahtalı Havzası, İzmir’in su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan en önemli kaynaklardan birisi. Tesis için koordineli bir çalışma gerçekleştirildi. Bölgede yaşayan 60-70 bin insanımızın evsel atıklarının arıtılması öngörüldü. İleride 100 bin kişiye hizmet verebilecek şekilde 4.2 trilyon lira maliyetle yapıldı" diye konuştu.

Turizm ile ilgili ilçe ve beldelerden arıtma tesisi olmayanların mavi bayraklarının geri alındığını, bir turizm bölgesi olan İzmir için arıtma tesisinin önemli olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, tesisten elde edilecek sulama suyu ile tarım alanlarının daha verimli hale geleceğini, yeni yasa ile birlikte metropol sınırlarının genişlemesi nedeniyle İZSU, ilçe ve belde belediyelerinin, arıtma tesisleri, su şebekeleri, kanalizasyon bağlantıları gibi konularda 4 yıllık bir program dahilinde çalıştığını, Ocak 2005’de bu programın masaya yatırılacağını ve ilgililere duyurulacağını açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın da benzeri bir program çalışması sürdürdüğünü kaydeden Kocaoğlu, "El ele, gönül gönüle vererek bu işleri daha iyi bir şekilde halledeceğiz ve daha sağlıklı bir kent oluşturmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Tesisin açılışı daha sonra Aziz Kocaoğlu tarafından gerçekleştirilirken, başkan ve beraberindekiler tesisi gezerek incelemede bulundular. Tesisin açılış pastasını ise, Başkan Kocaolu bir kız çocuğu ile birlikte kesti.

Tekelli Köyü civarında 40 bin metrekarelik bir alanda kurulan tesis; Menderes İlçesi, Gölcükler, Develi, Tekeli, Dere, Görece, Künerlik, Akça, Oğlananası, Kısık, Taşpınar köy ve beldeleri ile Adnan Menderes Hava Alanı, Kısık Sanayi Sitesi, Görece Göçmen Konutları, Menderes-Gaziemir arası yerleşim sahası ve Menderes’in kuzeyindeki yerleşimlerin atıksularını arıtacak. Tesis, böylelikle Tahtalı Barajı’nı kirlilik tehlikesinden koruyacak. Bu bölgelerdeki atık suların Tahtalı Barajı’na karışmasını önlemek üzere 10 kilometrelik kolektör hattı inşa edildiği, havzadan Karapınar Ovası’na ulaşan atıksuların bu kolektör vasıtasıyla arıtma tesisine ulaşacağı, arıtmadan geçirildikten sonra da DSİ kanalına aktarılacağı belirtildi.

100 bin kişilik nüfusa göre projelendirilen, "Uzun havalandırılmalı ileri biyolojik aktif çamur sistemi" prensibine göre çalışan tesisin, ortalama arıtma kapasitesinin saniyede 250 litre olduğu, azot ve fosfor arıtımını da içerdiği ifade edildi. Arıtılacak suyun saniyede 10 litresini Ticaret Odası Organize Sanayi Bölgesi’nin kirli sularının oluşturduğu, bugün itibariyle saniyede 43 litre atıksu topladığı, bağlantıların tamamlanmasının ardından tesise gelecek atıksuyun saniyede 200 litreye ulaşacağı bildirildi.

İzmir-İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 15:46:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?