26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Avrupa'nın balık pazarı Türkiye oldu

Son yıllarda ihracatın yıldız sektörü haline gelen kültür balıkçılığı, 7-9 Ekim 2008 tarihleri arasında İspanya'da katıldığı 10. Conxemar 2008 Su Ürünleri Fuarı'nda gövde gösterisi yaptı.

Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, "Türkiye, Avrupa'nın balık tedarikçisi oluyor. 2009 yılı için ihracat hedefimiz 600 milyon dolara ulaşmak" dedi.

Son 7 yıllık süreçte ihracatını 6 kat artırarak ihracatın yıldız sektörü haline gelen kültür balıkçılığı sektörü, İspanya'da 7-9 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenen 10. Conxemar 2008 Su Ürünleri Fuarı'nda Avrupa'nın balık tedarikçisi olma yolunda önemli bir virajı başarıyla döndü.

10. Conxemar 2008 Su Ürünleri Fuarı'na Ege İhracatçı Birlikleri olarak info-stand şeklinde katılım gerçekleştirdiklerini belirten Sinan Kızıltan, "İspanya'da özellikle taze soğutulmuş ve işlenmiş fileto levrek talebi çok fazlaydı. 2009 yılı için İspanya ile önemli ihracat anlaşmaları yapılmasını bekliyoruz. 2009 yılında fuara Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenleyeceğiz, ihracatçı firmalarımızı orada görmek istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar seviyesindeki kültür balığı ihracatının 2007 yılı sonunda 324 milyon dolara ulaştığını belirten Kızıltan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye olarak 2008 yılının Ocak-Eylül döneminde 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 32'lik artışla 297 milyon 259 bin dolara ulaştık. 2008 yılı sonunda 400 milyon doları aşacağız. 2009 hedefimiz 600 milyon doları geçmek. Kişi başına 38 kg balık tüketimi olan İspanya bu anlamda önemli hedef pazarlardan biri. Bu pazarda elde edeceğimiz başarı sektörü daha da motive edecek."

İspanya'nın, Avrupa'nın en büyük balıkçı filosuna sahip olduğuna işaret eden Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek kapasiteye karşın İspanya'da kişi başına yıllık balık tüketim miktarı 38 kg civarında ve kendi üretimleri tüketimi karşılamıyor. Deniz balığı avcılığı sınırlı ve İspanyol beslenme alışkanlıklarında deniz ürünlerinin önemli bir yer tutmasına paralel olarak kültür balıkçılığı hızla gelişen sektörler arasında yer alıyor."
İspanya'nın, deniz ürünleri ihtiyacının yüzde 40'lık kısmını ithalat yoluyla özellikle Türkiye ve Yunanistan'dan karşıladığını belirten Kızıltan, şöyle konuştu: "Bu yanıyla da ülkemizin kültür balığı ihracatı açısından büyük önem taşıyor. İspanya'ya ihracatımızda levrek yanında çipura ihracatı önem kazanıyor. Avrupa'nın ikinci büyük fuarı olan Conxemar Fuarı'na, 2008 yılında info-standla katılım sağlandı. Adı geçen fuar, turizm gelirinin yanı sıra kültür balıkçılığının da yoğun olarak yapıldığı
İspanya'nın Vigo şehrinde gerçekleştirildi."

Önemli bir turizm bölgesi olan Vigo şehrinde, yat limanı ile su ürünleri çiftliklerinin bir arada yer aldığını anlatan Kızıltan, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyanın en büyük balıkçılık limanına sahip olan Vigo'da, okyanus avcılığı yapılıyor. Bunun yanı sıra balık çiftlikleri konusunda AB ülkeleri içinde bir merkez konumunda. Yetkililer turizm, çevre ve balıkçılığın bir arada yer aldığını ve kültür balıkçılığının bir sorun oluşturmadığını belirtiyor. Bu fuara ülkemiz firmalarının 2009 yılında milli
katılım organizasyonuyla katılmalarını teminen çalışmalara şimdiden başladık."

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 14:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?