3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

Avukatlar duruşmalara girmedi

İZMİR'DE AVUKATLAR DURUŞMALARA GİRMEDİ

İzmir Barosuna kayıtlı avukatların yüzde 80'i, Adalet Komisyonuna tepki olarak duruşmalara katılmadı. Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülen yasa tasarısına tepki olarak Cuma günü duruşmalara katılmayacağını açıklayan İzmir Barosu Başkanı Semra Pekdaş, düzenlediği basın toplantısında İzmir Barosu'na bağlı avukatların yüzde 80'inin duruşmalara girmeyerek eyleme katıldığını söyledi. Eyleme sadece tutuklu halleri ile aciliyeti olan davaların avukatlarının katılmadığını belirten Pekdaş, "Yönetim

Kurulu olarak 30 ocak günü Adalet Komisyonu'ndan jet hızıyla kabul edilerek geçirilen Yargıtay ve Danıştayın değiştirilmesine ilişkin kanun tasarısına karşı tepki olarak avukatlarımıza duruşmalara girmeme kararını bildirdik" dedi. Söz konusu kanun tasarısının apar topar meclise sevk edilmiş ve komisyonda bir gün içinde görüşülerek kabul edilmiş bir tasarı olduğunu belirten Pekdaş, şöyle konuştu: "Ne hazırlanması aşamasında ne de meclis komisyonlarında görüşülme aşamasında yargının kurucu unsurları ve hukuk

kurumlarının görüşleri alınmadı. Dolayısıyla yargının kurucu unsurlarının görüşü alınmadan hazırlanan bir yüksek yargı organı değişikliği tasarısının yargı bağımsızlığı sağlamayacağını düşünüyoruz. Kaldı ki değişiklik gerekçesinden yargının iş yükünün çok fazla olması. Yargıtay'da bekleyen dosyaların bir an evvel görüşülerek hüküm altına alınması amacıyla tasarının gündeme getirildiği söylenmesine rağmen biz hem tasarıyı hem tasarının gerekçesini eleştiren bir inceleme yaptık."

Pekdaş, yargıdaki iş yükü bahane edilerek aslında Yargıtay'ın ve Danıştay'ın niteliğinin değiştirilmeye çalışıldığı Yargıtay'ın ve Danıştay'ın yüksek yargı organlarının yürütmenin denetimi altına sokulma gayreti içinde olunduğu ve bu durumunda dikta rejimine yol açacağı uyarılarını yaptıklarını söyledi. Bu uyarılarının etkin hale gelmesi açısından, kamuoyunda ses getirmesi açısından 4 Şubat Cuma günü davalara girmeyeceğiz dediklerini belirten Pekdaş, şöyle konuştu: "Yüksek katılımlı bir eylem oldu.

İlçelerimizden özellikle bugün ilçelerde bulunan hakimlerimiz tekrar tekrar duruşmalara girmeme çağrımızı istemişlerdir."

İZMİR'DE AVUKATLAR DURUŞMALARA GİRMEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 15:21:00
Güncelleme :5 Şubat 2011 Cumartesi 00:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?