26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Ayasuluk'taki kazı sona erdi

f

Selçuk'taki tarihi Ayasuluk Kalesi'ndeki kazı ve onarım çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı başkanlığında 10 kişiden oluşan arkeolog ve öğrenci ekibiyle 9 Temmuz 2008 tarihinde başlanıldığı, 4 Eylül 2008 tarihi itibariyle sona erdiği ve Toplam 50 gün çalışma yapıldığı kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Büyükkolancı konu ile ilgili yaptığı açıklamada;

"2007 yılında Bakanlar Kurulu tarafından verilen izinle başlanan Kale içindeki kazı çalışmaları 2008 yılında daha önce planlandığı gibi gerçekleşmiştir. Ayrıca 2008 yılında özellikle kalenin batı yanındaki sur duvarlarının onarımına da başlanmıştır. 2008 yılında Kalenin içinde Kale Camii'nin güneyindeki yamaçta yer alan ve toplam olarak 500 m karelik bir alanı kapsayan üç evin kazısı tamamlanmıştır. Bu evler kalede 18. yy. a kadar yaşayan askerlerin kaldıkları evlerdir. Ayrıca Kalenin en yüksek noktasında bulunan Kale Hamamı'nın kazısı da tamamlanmıştır" dedi. Bu yapı için de restorasyon projesi hazırlanabileceğini ifade eden Büyükkolancı; "Önümüzdeki 4 yılda Kale ziyarete açılabilir. Selçuk ilçesine gelen ziyaretçilere Kale, St. Jean, İsabey Camii ve mümkün olursa Artemision'u da içine alan yeni bir ziyaretçi güzergâhı yaratılabilir" diyerek, bu güzergahın Selçuk ilçesine gelen ziyaretçilerin kalma sürelerini arttıracağını dile getirdi. 2008 yılında Kültür Turizm Bakanlığı'nın kazı için gönderdiği 20 bin YTL lik işçi ödeneğinin yanı sıra Selçuk Belediyesi de Kale'de yapılacak acil onarımlara önemli bir destek sağladığını kaydeden Büyükkolancı; "Bu amaçla Selçuk Belediye Başkanlığı onarım çalışmalarını yapacak 6 işçi ve 4 ustanın yanı sıra restorasyonda kullanılan inşaat malzemelerini sağlamıştır. Böylece Ayasuluk Tepesi Kazı başkanlığı ile Selçuk Belediyesi'nin işbirliği 2008 yılında başlamıştır. Bu nedenle bu işbirliğinden çok memnun olduğumuzun altını çizmek istiyoruz. Ayrıca bir memnuniyet de Kale duvarları ve içindeki yapıların onarım projelerinin yapımıyla ilgilidir. Bu konuda da Selçuk Belediyesi Kazı Başkanlığına bu projelerin yapımı için destek olacağını belirtti" dedi.

2008 yılı kazılarına katkılarından dolayı başta Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, Selçuk Kaymakamı Aziz İnce'ye, Selçuk Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür'e, Ticaret Odası Başkanı Cumhur Yelken'e ve diğer sponsorlara çok teşekkür eden Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı; Selçuk Kalesinin herkesin malı olduğunu belirterek bütün Selçukluların kazılara destek olmalarını diledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 14:11:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?