9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Babadan oğula 'körüklü çizme' ustalığı

Anadolu'da sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen körüklü çizme ustalarının Tire'deki son temsilcilerinden Recep Arpacı, bundan bir ay önce vefat edince mesleği oğlu ve çırağı devraldı. Recep ustanın oğlu Hüseyin ve çırağı Ömer Akbulut şimdilerde hem baba mesleğini yaşatırken, hem de kültürel bir değerimizi yaşatan ustalar olarak hünerli elleriyle körüklü çizmelerin üretimini sürdürüyor. 

İzmir'in Tire ilçesinde körüklü çizme yapan Recep Arpacı geçtiğimiz ay 66 yaşında vefat etti. Bir zamanların zenginlik ve güç sembolü olan körüklü çizme yapımını ilerlemiş yaşına rağmen öldüğü güne kadar sürdüren Recep Arpacı, bu mesleği 16 yaşından bu yana tam yarım asırdır aralıksız olarak yapıyordu. Recep Usta'nın ölümünden sonra yaklaşık 40 yıldır üretim yaptığı dükkânını oğlu Hüseyin Arpacı ve çırağı Ömer Akbulut devraldı. Baba mesleğini yaşatmaya kararlı olan ikili hedeflerini Küçük Menderes Havzası'nda Recep usta ile ünlenen körüklü çizme yapımını daha uzun yıllar sürdürmek olarak belirledi. 

Ustalarının ölümünün ardından meraklısına, halk oyunları ekiplerine ve turistlere körüklü çizme imal eden Hüseyin ve Ömer ustalar, bir zamanlar el sanatlarının çeşitli ve ustalarının bol olmasıyla ünlü Tire'de, tıpkı yok olmaya yüz tutan diğer meslekler gibi körüklü çizmenin de yok olup gitmesini önlemeye çalışıyor. Tire'de babadan kalma işyerinde, çizmeciliği sürdürmenin zor olduğunu söyleyen Hüseyin Arpacı, "Artık yalnızca meraklıları çizme yaptırıyor. Onlar da halk oyunları ekipleri ve deveciler. Ayda ancak 1-2 çift efe çizmesi ve 2-3 çift de deveci çizmesi siparişi alıyoruz. Bu siparişler de daha çok Tire ve köyleri ile Aydın, Manisa, Denizli, İzmir ve Çanakkale'den geliyor." dedi. 

Ismarlama ayakkabı ile ayakkabı tamiri de yaptıklarını da belirten Hüseyin Arpacı "Ayakkabı piyasası malum. Mağazalarda satılan ucuz malzemeyle yapılmış hazır ayakkabılar bizi unutturdu. Bunun için ayakkabı yapmaktan neredeyse vazgeçeceğiz. Ama çizme yapmaktan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Çünkü yörede Aydın'daki birkaç usta hariç artık körüklü çizme yapan usta kalmadı. Biz de babamdan kalma bu sanatı devam ettirmeye karalıyız. Yıllardır bu meslekte çırak da yetişmiyor. Babamın yanına 10 yıl önce çırak olarak giren Ömer Akbulut'ta da olmasa mesleği yaşatamayacağız. Bizden sonra bu mesleğin yok olacak olmasına üzüldüğüm için dükkânı açık tutuyorum.
iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 17:00:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tuncay Bozkurt IP: 88.250.65.xxx Tarih : 2.01.2012 13:38:15

Çok büyük bir değer ne yazık ki kaybolup gidiyor. Bu ustaların iletişim adreslerini yada nasıl ulaşacağımızı yazsaydınız keşke