5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bakan Kavaf İzmir'de

DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF İZMİR'DE

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınları daha üretken hale getirerek ve kayıtlı ekonomiye dahil ederek ülke kalkınmasının hızlanabileceğini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), sanayi bölgelerinde çalışan kadınların eğitileceği "Çalışan Kadın İşçilerin Ekonomik ve Sosyal Verimliliklerini Destekleme Eğitimi" tanıtım toplantısı EBSO Meclis Salonu'nda yapıldı. EBSO'nun dört kadın meclis üyesinin başlattığı proje kapsamında, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Tire Organize Sanayi Bölgesi ve Buca Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan kadınların çeşitli eğitim programlarıyla kişisel gelişimi sağlanması hedefleniyor.

EBSO'nun davetlisi olarak İzmir'e gelen Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların hayatın her alanında etkin olarak görünür kılınması adına devletin ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü projeler bulunduğunu, sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda sorumluluk almasının sevindirici olduğunu ifade etti. Kadınları daha üretken hale getirerek ve kayıtlı ekonomiye dahil ederek ülke kalkınmasının hızlanabileceğini ifade eden Kavaf, toplumun bir yarısının çalışırken diğer yarısının atıl kalmasını önlemek amacıyla bazı yasal düzenlemeler de yapıldığını söyledi.

Bakan Kavaf, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 8 Mart gününün sadece bir kutlama olmadığını kadının geldiği noktanın sorgulama, kadınlar arası birlik ve dayanışmanın pekiştirilmesi ve geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Kadın haklarının insan haklarından ayrı düşünülemeyeceğini, hakların da ancak sorumluluklarla birlikte hayata geçmesi halinde anlam kazanabileceğini ifade eden Kavaf, ''Bu noktada da kültürel yapımızdan gelen pozitif değerlerin teorik düzeye yansıtılması, olumsuz özelliklerin ise demokrasi çerçevesinde yok edilmesi için çalışmaktayız'' dedi. Yasalardaki eşitlikçi yapıya rağmen kadınların istihdam ve iş gücüne katılım oranlarının henüz istenen noktada olmadığını dile getiren Kavaf, 2008 yılı itibarıyla kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 24.5, istihdam oranının yüzde 21,6'da kaldığını dile getirdi. Kadınların istihdama katılamamasında eğitime yeterince ağırlık verilememesinin de etkili olduğunu ifade eden Kavaf, eğitimin

kadınların iş gücü arzını artırmadaki etkisinin erkeklerden daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Devlet Bakanı Kavaf, hükümet olarak kadın istihdamının artırılmasının öncelikli politika alanı olarak belirlediklerini belirterek, İŞKUR, KOSGEB ve Halk Bankası tarafından kadın girişimciliğinin desteklenmesi konusunda başlatılan programlar hakkında bilgi verdi.

İŞKUR'un düzenlediği eğitim programlarına 2009 yılında katılan 213 bin 852 kişiden 93 bin 753'ünün kadın olduğunu, bu rakamların kadınların iş hayatına gösterdiği ilginin erkeklerle eşit olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu, bu eğilimin gelecek yıllarda kadın istihdamı rakamlarına da yansıyacağını beklediklerini ifade eden Kavaf, KOSGEB desteklerinde de kadınların aktif katılımın gözlendiğini, bu alanda erkeklerle eşit katılım oranını hedeflediklerini bildirdi.

Kadınların çoğu zaman fiziksel açıdan yorucu bakım-hizmet işlerine, erkeklerin akıl-mantık kullanacakları teknik işlere yönlendirilmesinin toplumsal bir eğilim olduğunu anlatan Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum hem toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanmakta hem de bu rolleri yeniden üretmektedir. Kadınları beden ile erkekleri akıl ile ilişkilendirme düşüncesinin değişmesi gerekiyor. Ne de olsa beden insanların ölümüyle yok olan, akıl ise insanları ölümsüzleştiren bir özelliktir.''

Toplantıda konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç da, bebek dostu kent unvanından sonra kadın dostu kent unvanını da alan bir kentte valilik yapmanın kendisini mutlu ettiğini, bu unvanların korunması ve geliştirilmesi noktasında kamu kurum ve kuruluşlarının yanında meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının da etkili çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

Vali Kıraç, İzmir'de 15 yaş üzerinde 80 bin kişinin okuma yazma bilmediğini, bu kesimin yüzde 80'inin de kadın olduğunu belirterek, bu oranın 3 yıl içinde daha makul seviyelere çekilmesi için çaba sarf edildiğini dile getirdi. İzmir'in doğum sırasında ölüm ve bebek ölüm oranlarında hızlı ilerleme kaydettiğini, dünya standartlarına yakın bir seviyeye geldiğini ifade eden Kıraç, kentte 4'ü belediyeler, 3'ü Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı toplam 7 Kadın Sığınma Evi sayısının da artırılması gerektiğini anlattı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi ise 4 ay sürecek proje kapsamında İzmir'de Atatürk, Buca ve Tire organize sanayi bölgelerinde tekstil ve gıda tesislerinde çalışan kadın işçilere iş yerinde verimlilik ve toplam kalite, kişisel gelişim, çocuk ve aile, kadın sağlığı ve hijyen konularında eğitim verileceğini belirtti. Eskinazi, bugüne kadar idari kadrolarda çalışan kadınlara yönelik birçok toplantı düzenlendiğini ancak ev ve iş yeri arasına sıkışmış kadın işçilere yönelik ender

projelerden birini düzenlediklerini belirterek, ''Bu çalışma bugüne kadar yapılmış en kapsamlı kadın çalışmalarından biri olmaya adaydır'' dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da kadın girişimci oranının yüzde 1.5 olduğunu bunun mutlaka artırılması gerektiğini

belirtti. Program kapsamında 9 Mart'ta başlayacak eğitimler ile 2 bin kadın gıda ve tekstil işçisi, toplam 225 saat eğitim görecek. Program 30 Nisan'da sona erecek.

DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF İZMİR'DE
DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF İZMİR'DE
DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF İZMİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 14:48:02
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 16:33:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?