4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Bakanlık Ada Liman Projesine son noktayı koydu

1997 yılından 2004 yılına kadar değişik isimler altında; 1.Derece Doğal SİT Alanı, RAMSAR Alanı ve Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi yasal koruma statülerine sahip 4 farklı yerde liman yapılması tartışmalarının gündeme geldiğini belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, "Ancak alanın sahip olduğu koruma statüleri ile biyolojik zenginlikleri dikkate alınarak Çevre Bakanlığı tarafından 4 alternatif liman projesine de onay verilmemiştir. 2004 yılında ise İzmir Körfezi Konteyner Terminali (Ada Liman) projesinin gerçekleşmesi gündeme getirilmiştir. Çamaltı Tuzlası açıklarına yapılmak istenen Ada Liman önerisi, uluslararası RAMSAR Sözleşmesine ve ulusal mevzuatımıza uygun olmadığı için EÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri, çalışanları ve öğrencileri, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Ege Doğa Derneği, Kuş Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği, WWF Türkiye ve İzmir’deki birçok sivil toplum kuruluşları tarafından da desteklenmemiştir" dediler.

İzmir Kuşcenneti Sahilleri’ne yapılmak istenen Ada Liman Projesi’ndeki son gelişmeleri öğrenmek için EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün; Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne resmi bir yazı gönderdiğini açıklayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yalınkılıç tarafından imzalanarak, merkeze gönderilen yazıda şu görüşlere yer verildiğini söyledi:

"Söz konusu alan Türkiye’nin uluslararası ölçekte ekolojik işleyişini ve peyzaj bütünlüğünü korumayı taahhüt ettiği 9 Uluslararası öneme sahip sulak alandan birisidir. Bu taahhüt salt Bakanlığımız’ın değil, ülkemizin tüm kurumlarıyla vermiş olduğu bir taahhüttür. Ramsar Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerimizin yanı sıra, Gediz Deltası gibi bir ulusal değerin gelecek kuşaklara en sağlıklı şekilde aktarılabilmesi için Bakanlığımız çok büyük gayret sarf etmektedir. Özellikle İzmir kentinin genişleme doğrultusunda bulunması nedeniyle pek çok tehditle karşı karşıya bulunan Gediz Deltası’nda salt Kuş Cenneti’nin bulunduğu kısıtlı alanın değil, tüm deltanın korunabilmesi için azami çaba harcanmaktadır. Bugüne kadar defalarca gündeme getirilen endüstriyel faaliyetlerin alanı tehdit edecek konumlarda gerçekleşmesine asla izin verilmemiştir. Bu çalışmalar sırasında Bakanlığımızın tek destekçisi İzmir Valiliği nezdinde İzmir Kuşcenneti Koruma ve Geliştirme Birliği olmuştur. Tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de alanın korunması için yasal mevzuat çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılmaktadır. Bakanlığımız mevcut mevzuata, kuruluş yasasına, iş tanımına ve çalışma programına aykırı hiçbir projeye geçmişte ılımlı yaklaşmamıştır, bugün de yaklaşmamaktadır, gelecekte de yaklaşmayacaktır. Bakanlığımız, sadece liman projesi değil, alanı tehdit edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyecektir. Bu noktadan hareketle, ÇED İnceleme ve Değerlendirme sürecinde İzmir Konteyner Terminali Projesi de değerlendirilmiş ve bu toplantıda Genel Müdürlüğümüz adına yapılan itiraz neticesinde proje süreci başlamadan durdurulmuştur."
EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Gediz Deltası (İzmir Kuşcenneti)’nin korunması için gerekli duyarlılığı gösteren Çevre ve Orman Bakanlığı’na teşekkür ettiklerini belirtirken, "İzmir Kuşcenneti Sahilleri’ne liman yapmak isteyenler artık bu alan üzerine liman yapma fikrinden vazgeçsinler ve Kuşcenneti’nin korunması, geliştirilmesi ve tanıtma çalışmalarımızda bize destek versinler" diye konuştu.

kenthaber izmir
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 12:56:09
Güncelleme :11 Eylül 2004 Cumartesi 13:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?