26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bakanlıktan şaşırtan hata

Bazı ilköğretim okullarının özel alt sınıflarında öğrenim gören zihinsel engelliler de Seviye Belirleme Sınavı’na girmiş gibi hesap yapıldı. Bu durum diğer öğrencilerin okul başarı puanlarının düşük çıkmasına neden oldu 


Hepsi birden değerlendirildi
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün, Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) mağdurlar yaratan ciddi bir hata yaptığı anlaşıldı. Bazı ilköğretim okulların bünyesindeki “özel alt sınıf”larda eğitim gören, ancak SBS’ye girmeyen ama karne ve diploma verilen hafif zihinsel engelli öğrencilerin de değerlendirmeye alındığı ortaya çıktı.

Lise için bir puan bile önemli
BUNUN da diğer öğrencilerin okul başarı puanlarının düşmesine neden olduğu fark edildi. Sadece İzmir’deki bir okulda 310 öğrencinin 6.5’ar puan kayba uğradığı belirlendi. Liseye giriş tercihlerinde 1 puanın bile etkili olacağını belirten veliler, “Bu hatanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Aksi halde mahkeme yoluyla hakkımızı arayacağız” dedi.

OBP’LER DÜŞÜK HESAPLANDI
Bazı ilköğretim okullarını bünyesinde, hafif zihinsel engelli grubundaki çocuklar ayrı sınıfta eğitim görüyor. Öğrencilere, günlük işlerini yapabilmeleri, örneğin bakkala gittiklerinde para üstü alabilmeleri için sadece okuma-yazma ve dört işlem matematik öğretilmeye çalışılıyor. Hepsi normal öğrenciler gibi karne, diploma alıyor. Çoğunlukla da “moral olsun” diye Okul Başarı Puanı (OBP) 100 tam not olarak veriliyor.
İşte burada hata yapılmış. Bu çocukların okul başarı puanı 100 olarak hesaplanınca, diğer öğrencilerin puanları aşağı çekilmiş.

Bakanlığın yaptığı hata, SBS mağdurları yarattı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün, Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS), bazı okulların bünyesindeki ‘Özel Alt Sınıf’larda okuyan, bu sınava girmeyen hafif zihinsel engelli öğrencileri de değerlendirmeye aldığı, bunun da sınava giren öğrencilerin puanlarının düşmesine neden olduğu ortaya çıktı.


Sadece İzmir’deki bir okulda 310 öğrenci 6.5’ar puan kayba uğradı.
Gelecekleri etkilenecek
Sorunun sadece İzmir’deki okulda değil, Türkiye genelinde yüzlerce eğitim kurumunda yaşandığı, binlerce öğrencinin mağdur olduğu öne sürüldü. Hatanın henüz düzeltilemediğini belirten eğitimciler, şu bilgileri verdi:
“Sorun; iddialı, öğrencilerini Anadolu ve fen liselerine göndermeyi hedefleyen okulları özellikle ilgilendiriyor. MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü, öğrencilerin geleceğini etkileyecek ciddi bir değerlendirme hatası yaptı. Alt özel sınıflarda okuyan, SBS sınavına girmeyen, ancak karne ve diploma verilen çocukların okul başarı puanı 100 olarak alınıp, ortalamalara dahil edilmiş. Böylece diğer öğrencilerin 6.5’ar puan kayıpları olmuş. Bu durum, okulun il, ilçe sıralamasındaki yerini de olumsuz etkiliyor. Kayıp puanlar, öğrencilerin geleceklerini de ciddi ölçüde olumsuz etkileyecek.”

Veliler de çözüm bekliyor
İleride, 1 puanın bile okul seçiminde etkili olacağını dile getiren veliler de hatanın bir an önce düzeltilmesini istedi. Sınavı yapan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını belirten anne-babalar, “Okul yöneticileri, Ankara’da görüşmeler yaptıklarını, sorunun büyük ihtimalle çözüleceğini dile getirdi. Sonucu bekliyoruz. Hata ortada. Çözülmezse mahkemeye başvuracağız” diye konuştu.

Eğitim Müdürlüğü: Sorunu biliyoruz
İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, sorundan haberdar olduklarını ifade etti, şu bilgileri verdi: “Sorunun yaşandığı okulun idarecileri konuyu bizlere de bildirdi. Bu yanlışlıkla ilgili her türlü belgeyi topladık, Ankara’da MEB İlköğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Randevu da alıp, yüzyüze görüşeceğiz. Bu görüşmeden sonra her şey ortaya çıkacak.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 09:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?