5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Balıkçı kooperatifleri zorda

BALIKÇI KOOPERATİFLERİ ZOR DURUMDA

18 Şubat 2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kıyı Tesislerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında ki Yönetmelik”in Balıkçı barınağı işleten Su Ürünleri Kooperatiflerini zor duruma soktuğu iddia edildi.

Denizcilik Müsteşarlığınca talep edilen hususlar barınak işletmeciliği yapan su ürünleri kooperatiflerinin tepkisine yol açtı. Duruma tepki gösteren İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkan Vekili Hasan Eser, yürürlüğe giren söz konusu yönetmelik kapsamı içerisine dahil olan balıkçı barınaklarından talep edilenlerin yerine getirilmesine imkan olmadığını söyledi.

Eser, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama da; “Anılan yönetmelik gereği Denizcilik Müsteşarlığınca (bazı istisnalar tanınmasına rağmen) barınak işletmecisi kooperatiflerimizden, Mimarlar ve Mühendisler Odası’ndan onaylı İmar Planı dahil olmak üzere ilçe belediyelerinden alınacak 1/1000’lik plan onayı ile birlikte itfaiye raporu talep edilmektedir. Talep edilenlerin sanırım diğer Bakanlık birimleri ile istişareye geçilmeden işletmeci kuruluş olan su ürünleri kooperatiflerinden istenmesi abesle iştigaldir. Bayındırlık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü verilerinde, İzmir ilinde mevcut bulunan balıkçı barınaklarının hiçbiri imar planı içerisinde yer almamaktadır. İmar planını işletmecinin çizdirerek onaya sunması yaklaşık 40 - 60 bin TL civarında olduğu varsayılırsa hiçbir barınak işletmecisinin bunu yerine getirmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkan Vekili Hasan Eser, imar planı olmayan bu yerlerin 1/1000’lik ilçe belediyesi imar planında yer almasına imkan ve olanak olmadığının altını çizerek; “Kiraya verilerek işlettirilen bu yerler aslında tamamen kaçak deniz yapılarıdır ve bu eksikliklerin kiraya veren kurumlarca tamamlanması gerekirken kiracı sıfatı ile su ürünleri kooperatiflerinden talep edilmemesi gerekir. Bu yerlerin imar planı içerisine alınıp onaylanması işi tamamen ilgili Bakanlık birimlerince yapılması gerekir, oysa bunun aksine işletmeci kurumlardan imar planının talep edilmesine anlam ve mana verememekteyiz. Kiralama sonu yeniden kiralama yapılmaması durumunda ise bu izin belgesinin alınması kimden talep edilecek bunu da merak etmekteyiz. İtfaiye raporu almak için ise ilçe belediyelerinde itfaiye birimi olmayan bazı belediyelerin var olması sebebiyle talep edilen itfaiye raporunun alınmasına da olanak yoktur. Balıkçı Barınakları işletmecileri var olmayan bir birime nasıl müracaat edip bu raporu alacakları düşündürücüdür. Kısaca anlatmak istediğim imkansız şeylerin talep edilmemesi gerektiğidir. Tabii ki hiçbir şey yapmamak gerekir demiyorum ama makul yapılabilinir şeylerin işletmeci kurumlardan talep edilmesi ile aynen işlerliği devam eden tüm barınakların bu hali ile izin belgesi verilmesini veya yönetmelik kapsamında barınakların muaf tutulmasını tüm işletmeci su ürünleri kooperatifleri adına talep ediyoruz” dedi.

BALIKÇI KOOPERATİFLERİ ZOR DURUMDA
BALIKÇI KOOPERATİFLERİ ZOR DURUMDA
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2010 Cuma 05:52:02
Güncelleme :27 Ağustos 2010 Cuma 13:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?