5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Balkanlar Ege'ye taşınıyor

Ege Üniversitesi (E.Ü.) Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) desteğiyle, Balkan Ülkeleri Halk Oyunları, Halk Çalgıları Geleneksel Giyim Kuşam ve Halk Müziği Müze ve Arşiv oluşturma projesinin 5. ayağı olan Kosova gezisi gerçekleştirildi.

Proje yöneticisi E.Ü. Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın başkanlığında, Halk Oyunları İcra Ana Sanat Dalı Başkanı Abdurrahim Karademir, öğretim görevlisi Merih Olgaç ve öğretim görevlisi Ferruh Özdemir’den oluşan ekip Kosova’ya gitti. Bundan önce Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ve Bosna Hersek’e gidilmişti.

Dr. Cengiz Aydın, Kosova’da Pirizren’in birçok köy ve kasabası ile Piriştina’yı ziyaret ettiklerini, buradaki bağlantıların Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Kemal Baysak tarafından sağlandığını belirtti. Dr. Aydın, Kosova gezisinin Ramazan ayı içerisine rast geldiğini, bu nedenle düğün, asker uğurlama gibi eğlenceleri göremediklerini söyledi. Ancak buradaki halkın kültürel yapısını çok iyi koruduğunu ve bugüne kadar yaptıkları en verimli çalışma olduğunu ifade etti.

Ekip, Kosova gezisinden 10 tam takım ve birçok tek parça kostüm, bine yakın fotoğraf ve 10 kaset çekimle döndü. Aynı zamanda bölgede geleneksel halk müziği ritim ve çalgıları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

Kosova gezisi boyunca ekibe Türk Tabur Komutanlığı tarafından destek verildi. Gezi sonunda Tabur Komutan Yardımcısı tarafından Dr. Cengiz Aydın’a halk kültürüne verdiklerin önemden dolayı plaket verildi.

Proje çerçevesinde gittikleri yerlerdeki geleneksel yapıyı inceleyen ekip 2007 yılında çalışmayı bir foklar müzesi olarak tamamlayacak.

izmir
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 11:44:29
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 16:31:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?