27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Balkanlara İzmir'i örnek gösterdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinden oluşan 10 kişilik heyetle gerçekleştirdiği Bulgaristan ziyaretinin son gününde, "Balkanlarda Sınır Ötesi İşbirliği, Sürdürülebilir Gelişme, Bölgesel ve Yerel Yönetimler Arası İşbirliği 1. Bölgesel Toplantısı"na da katılarak bir konuşma yaptı.


Başkent Sofya'da gerçekleştirilen ve Saraybosna, Mostar, Trebinse (Bosna Hersek), Marsilya, Nevers , Fleury les Aubrais (Fransa) Yeni Belgrad, Leskovac (Sırbistan), Tiran, Kavasa, Vlora (Arnavutluk), Podgarica, Bselo Polse (Karadağ), Üsküp, Ohrid, Veles (Makedonya), Petritsi (Yunanistan), Sofya, Veliko Tarnova, Dobritch, Strumiani, Kyustendil ve Gotse Delchev (Bulgaristan) belediye başkanlarının yer aldığı bölgesel toplantının "Ulusal Miras ve Antik Kentlerin Tanıtımı" konulu çalıştayında söz alan Başkan Kocaoğlu. küreselleşme ile birlikte dünyanın önemli metropollerinde yaşanan göç olgusunun, yeni kimlik sorunları, sosyal dışlanma, gettolaşma ve yabancı düşmanlığı gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
İzmir'de ise bu sürecin çok daha sancısız olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Elbette bunda, geçmişten bugüne gelen kültürel ve sosyal mirasın çok büyük etkisi var. Çünkü bizim tarihimizde, medeniyetler çatışması yoktur. Tam tersine Anadolu'da, binlerce yıl boyunca, farklı inançların yarattığı ortak kültürlerin tarihsel birliktelikleri yaşanmıştır. Hangi dinden, hangi inançtan olursa olsun; Rum, Ermeni, Yahudi, levanten ve Müslüman Türk farketmez; tüm insanlar İzmir'de, bir arada ve hep barış içinde olmuştur. Belki bize kalan en büyük ulusal miras da budur" sözleriyle katılımcıların büyük ilgi çekti.


KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ
Geçmişten günümüze taşıdığı gelenek ve birikimle İzmir'in, dünya metropollerini giderek etkisi altına alan şiddet, hoşgörüsüzlük ve çatışma kültürünün yerine "barış ve uzlaşı kültürünü" yerleştirmede örnek bir model olabileceğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, yerel yönetim olarak İzmir'deki tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik çalışmalarını özetledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Toprak altında kalan tarihi ve kültürel değerlerinin gün yüzüne çıkarılması, kentin tanıtımı ve turizmin geliştirilmesi bakımından çok önemlidir. Bu nedenle, Büyükşehir Belediyesi olarak, İzmir'deki arkeolojik kazı çalışmalarına destek oluyor ve projeler uyguluyoruz.
Böylece İzmir merkezindeki turizm hareketliliğine büyük bir ivme kazandıracağımıza inanıyoruz" dedi. İzmir'i bir kültür ve turizm kenti yapabilmenin, ancak sahip olunan tarihi ve kültürel varlıklarını "dünya insanlığının gezip görmek isteyeceği yerler" haline getirerek gerçekleştirilebileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:


"Kentsel yenileme planlarımızı, sahip olduğumuz kültürel mirasın dağılımına göre yapmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu strateji üzerine hazırlayacağımız yol haritasının, yerel yönetim olarak elimizi daha da güçlendireceğine ve özellikle turizm alanında istihdam olanaklarının artırılmasında doping etkisi yaratacağına inanıyoruz."Başkan Kocaoğlu, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük'ü de ziyaret ederek bir süre görüştü.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 10:09:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?