19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Bana mahkeme kararı ulaşmadı'

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ankara İdare Mahkemesi'nin DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Gidener'in başvurusuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verildiği yönündeki iddialara yönelik akşam saatlerinde basın açıklaması yaptı.

Rektörlüğe atanmasının yürürlükteki mevzuata ve hukuka uygun gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Füzün, yasal sürecin sürdüğünü ve mahkemenin karar aldığına dair üniversitelerine hiç bir belgenin ulaşmadığını belirtti Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı aldığına dair haberleri gazetelerin internet sitelerinde okuduğunu belirten Füzün, ''Bahsi geçen mahkemenin kalemi arandığında henüz bu konuda yazılmış ya da yazılmak üzere kendilerine iletilmiş bir karar bulunmadığı söylendi. Ayrıca saat 15.50 itibariyle, üniversitede bu yönde söylentiler olduğunu belirterek, Mahkeme Başkanını aradığını kaydeden Füzün, "O da bana henüz karar verilmediği, kararın görüşülme aşamasında olduğu bilgisini verdi" dedi. Kararla ilgili Adalet Bakanlığı'nın internet sayfasından hiçbir açıklamada bulunmadığını belirten Füzün, "Sanki mahkeme karar vermiş ve verilen karar resmiyet kazanmış gibi basına açıklama yapılması kamuoyu yaratma ve kamuoyunu yanlış bilgilendirme amacını taşımaktadır. Ayrıca resmiyet kazanmamış, gerekçesi dahi belli olmayan bir yargı kararının basına açıklanmasının hukukla bağdaşmadığı, yargıyı yönlendirmek anlamına geldiği açıktır. Bu durum mahkemenin ve hakimlerin tarafsızlığını ve güvenirliğini de zedelemektedir'' şeklinde konuştu.

Daha önce de YÖK listesinin birinci sırasında olmayan profesörlerin rektör olarak atandığını vurgulayan Füzün, Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ'de yapılan rektör adayı belirleme seçimlerinde 564 oyla, 181 oy alan Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün önünde en çok oyu alan aday olmuştu. YÖK tarafından da Cumhurbaşkanlığına ilk sırada gönderilen Gidener, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmamıştı.

Gidener, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün ''kısmi statüde'' görev yaptığını, görev süresinin 2006 yılının ekim ayından, bu yılın ekim ayına kadar uzatıldığını, bu süre içinde Füzün'ün ''devamlı statüye'' geçmek için talebi olmadığını ileri sürmüş, kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinin Yüksek Öğretim Kanunu'nun 36. maddesine göre rektörlüğe atanamayacağını iddia etmişti.

İddialara ilişkin DEÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamadaysa, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektörlüğe atanmasında hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı, Füzün'ün, rektör olarak atandığı gün, kısmi statüdeki görevinden ayrılma isteğiyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne verdiği dilekçenin YÖK'e bildirildiği belirtilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 09:50:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?