19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Başarılı ihracatçılara ödül

Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri İhracatçı Birliği, ihracatta başarı gösteren üyelerini ödüllendirdi. 

Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen törende 2007 yılında en fazla ihracat yapan 38 firmaya ödül verildi. 2007 yılında en fazla ihracat yapan 20 firmaya plaket verilirken, ihracatta 1 milyon doların üzerine çıkan 18 firmaya ise teşekkür belgesi verildi. Sıralamada balıkçılık ve tavukçuluk sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların çokluğu dikkati çekti. 

Ödül töreninde konuşan Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, birliklerinin ihracatının son 5 yılda 3 kat artış gösterdiğini söyledi. 2002 yılında 99 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün 2007'de 273 milyon doları aşan bir ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Kızıltan, "5 yılda 3 kat ihracat artışı sağladık. 2007 yılında yüzde 50'lik ihracat artış hızıyla Ege İhracatçı Birlikleri arasında ihracat artış hızında birinci olduk. Birliğimizin 2012 ihracat hedefi 1 milyar dolar" dedi. 

Kültür balıkçılığının başarıda büyük pay sahibi olduğunu anlatan Kızıltan, şöyle konuştu: "Sektörümüz son yıllarda gerçekleşen yatırımlarla en çok istihdam sağlayan sektörler arasında da ön sıralarda yer aldı. İhracatımızın lokomotif ürünleri levrek, çipura, yumurta, eritme peyniri, tütsülenmiş alabalık oldu. Bu ürünlerin yanında tavuk ayağı, orkinos, balık filetoları ihracatında önemli başarı yakaladık. Biz ihracatta başarının yıldız ürünlere ağırlık vermekle kazanılacağına inanıyoruz. Bu nedenle yıldız ürünlerimize ağırlık vereceğiz." 

YUMURTALAR KOMŞU ÜLKELERE GİTTİ 

2007 yılında yumurtacılık sektörünün Ege Bölgesi'nden 27 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Kızıltan, özellikle Irak, Suriye, Azerbaycan gibi komşu ülkelere yumurta ihracatında başarı yakalandığını ifade etti. Kanatlı sektöründe AB'den akredite olmuş firmaların AB'ye ihracat izni almasının an meselesi olduğunu anlatan Kızıltan, "Tavukçuluk sektörü bu izni aldığı takdirde yıllık 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşacaktır" dedi. 

SU ÜRÜNLERİ TANITIM GRUBU İLE BALIK TÜKETİMİ ARTIRILACAK 

Balıkçılık sektörü olarak, 2007 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nu kurduklarını hatırlatan Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Tanıtım Grubu ile Türkiye ve dünyada balık tüketimini artıracak çalışmalar yapacaklarını söyledi. Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin 4 kilo seviyesinde olduğunu belirten Kızıltan, şöyle konuştu: "Avrupa Birliği'nde ortalama 20 kilo, Japonya'da 43 kilo balık tüketimi var. En sağlıklı, protein kaynağı besin balık. Türkiye'de balık tüketimini artırdığımız takdirde ortalama yaşam süresi uzayacak, gençler daha zeki olacak. 2008'de tüm uluslararası fuar ve tanıtım organizasyonlarına katılacağız. ABD'nin Boston kentinde düzenlenen su ürünleri fuarına ilk kez 2008 yılında katılma kararı aldık. 3 yıldır katıldığımız Brüksel Su Ürünleri Fuarı, sektörün ihracat hamlesinde önemli görev üstlendi. Bu fuara katılarak ihracatta yükselen grafiğimizi devam ettireceğiz." 

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper ise, Türkiye'nin Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatının 2006 yılında 464 milyon dolar, 2007 yılında ise 592 milyon dolar olduğunu söyledi. Sezmen Alper, Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2007 yılında gerçekleştirdiği 273 milyon dolarlık ihracatın sektörün Türkiye geneli yaptığı ihracatın yüzde 46'sına ulaştığını anlattı. Alper, 2023 yılı için Türkiye'nin belirlediği 500 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bu başarıların sürekli olması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi. Ödül töreninde, ilk dört sırada yer alan Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhr.İth. Tic. A.Ş., Yaşar Dış Ticaret A.Ş. Marenostro Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti. ve Aegaen Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti. firmalarının ödüllerini Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan verdi. 

İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, S.M.S. Gıda San. İhr. İth. ve Tic. Ltd. Şti., Noordzee Su Ürün. İhr.San. ve Tic. A.Ş., Afyon Yumurta İth. İhr. ve Tic. A.Ş. ve Akua-Dem Deniz Mahsul Ltd. Şti. firmalarının plaketlerini verdi. Tarım İl Müdürü Muzaffer Ağar ise, Keskinoğlu Tavukçuluk A.Ş., Gümüşdoğa Su Ürün. Üretim İhr. A.Ş., Elize Turizm Yatçılık ve Tic. Balık Üretimi İhr. A.Ş. ve Akvatürk Su Ürünleri İç ve Dış Tic. A.Ş. firmalarının mutluluğuna ortak oldu. 

Abalıoğlu Yem Soya ve Teks. San. Tic. A.Ş., Cesurlar Balık Market Hüseyin Şengeç, İdeal Gıda İhr.İth. Ltd. Şti. ve Özpekler İth. İhr. Su Ürün. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmalarının plaketlerini Ege İhracatçı Birlikleri Dış Ticaret Müsteşarlığı Denetçisi Cemali Çetin verdi. Dost Su Ürünleri San. Tic. A.Ş., Antalya Balık Turizm Gıda San. Tic. A.Ş., Pelikan Su Ür. ve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Dardanel Önentaş Gıda San. A.Ş. firmaları plaketlerini Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper'in elinden aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 13:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?