19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Başkan Kocaoğlu Tahtalı Barajı'nı denetledi

Su seviyesi azalan Tahtalı Barajı'nda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin geleceği için yeni baraj yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin günlük ihtiyacı olan yaklaşık 600 bin metreküp olan suyun yaklaşık 175 bin metreküpünün karşılandığı Tahtalı Barajı'nda incelemelerde bulundu. Su kotu 49,74 seviyesinde olan barajın son durumu ve tahminler konusunda İZSU yetkililerinden bilgi alan Başkan Kocaoğlu, “İzmir'in en önemli su kaynaklarından biri olan Tahtalı Barajı'nda şu anda 114 milyon metreküp su bulunuyor. Bu demektir ki, sadece Tahtalı Barajı'nda yaklaşık 300 günlük yüzey suyumuz var. Mevcut tablo, yeni baraj yatırımları konusunda elimizi çabuk tutmamızı gerektiriyor. Biz de bu bilinçle hareket ediyoruz” diye konuştu. 

Küresel ısınma nedeniyle, bundan sonra gelecek olan yağışların düzensiz, kısa süreli, sağanak ve bölgesel olacağına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Örneğin geçtiğimiz haftalarda gelen yağışlar, Görece ve Dereköy bölgelerinde etkili oldu. Ancak toprağın aç olması nedeniyle gerektiği kadar süzülüp derelerden akışa geçemedi. Bu yüzden, elimizdeki verileri değerlendirerek, gerekli tedbirleri şimdiden alıp, su kaynaklarımızı korumak yönündeki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi. 

Azalan su kaynaklarına karşı yeni barajlara yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, gerçekleştireceğimiz yeni baraj yatırımları ile yıllık 95 milyon metreküplük kapasite artışı planlıyoruz. ÇED raporu gelir gelmez Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere barajlarının inşaatına başlayacağız” şeklinde konuştu. 

İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Suzan Gök'le birlikte gerçekleştirdiği Tahtalı Barajı incelemelerinden sonra Görece'ye geçen Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu Arıtma Tesisi'nde de Şube Müdürü Gülay Demircioğlu'ndan brifing aldı. 

Tesiste TS 266 içme ve kullanma suyu standartlarına uygun olarak su üretildiğini söyleyen Demircioğlu, pompa istasyonundan çekilen suyun havalandırma ünitesine girerek, ön klorlandığını ve kimyasal madde ile sudaki “askıda katı maddelerin” uzaklaştırılması için işlem yapıldığını söyledi. Kimyasal maddeler durultucuda çöktükten sonra temizlenen suyun hızlı kum filtrelerine gönderildiğini belirten Arıtma Şube Müdürü, “Süzülen su, temiz su tanklarına ve oradan da son klorlaması yapılarak hijyenik kalitesi sağlanıyor. Tesiste üretilen su, tüm fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve virolojik tetkiklerden geçerek tüketiciye ulaştırılıyor. Bu da tüketici açısından güvenli su kullanımı sağlıyor” diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 15:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?