26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Başkan Kocaoğlu'ndan su müjdesi

Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı'nın 110 kilometrelik isale hattı ve arıtması için proje ihalesine çıkıyor. Sadece arıtma tesisinin maliyeti, kamulaştırmalar hariç yaklaşık 50 milyon YTL olacak. Başkan Aziz Kocaoğlu, proje tamamlandığında, kente yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlanacağını açıkladı. 

Küresel ısınmadan kaynaklı su sıkıntısının etkilerini azaltabilmek için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente yeni su kaynakları kazandırmak için yürüttüğü çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kentin geleceği açısından büyük önem taşıyan Gördes Baraj suyunun en kısa sürede İzmir'e getirilmesini sağlamak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, barajın kısa sürede bitirilebilmesi için DSİ ile işbirliği yaptı. İki kurum arasında yapılan örnek işbirliği meyvelerini vermeye başladı. Buna göre Büyükşehir Belediyesi, gövdesi 2009 yılında tamamlanacak olan Gördes Barajı'nın isale hattı ve arıtma tesisinin uygulama projeleri için 10 Mart 2008 tarihinde ihaleye çıkacak. Barajın tamamlanabilmesi için 110 kilometrelik isale hattı ve arıtma tesisinin uygulama projelerini kendilerinin hazırlayacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arıtma tesisinin maliyetinin, kamulaştırmalar hariç yaklaşık 50 milyon YTL. olacağını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, "Amacımız kentin geleceğini düşünmek ve yeni su kaynaklarını devreye almak. 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan kente yılda 60 milyon metreküp su sağlayacağız. Geriye kalan 60 milyon küp ise tarımsal sulama için kullanılacak" diye konuştu. 

13 AYDA TAMAMLANACAK 

İnşaat seviyesi yüzde 70'lerde olan Gördes Barajı'nın tamamlanması için 280 milyon YTL.'lik bir yatırım gerekiyor. DSİ barajın su alma yapısı, besleme hatları, terfi deposu, terfi istasyonu ve tünelini yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise DSİ ile yapılan protokole göre, Gördes ve Çağlayan barajlarının ana isale hattı ve arıtma tesisisin uygulama projelerini hazırlayacak, arıtma tesisinin inşaatını ve kamulaştırmasını yapacak. Arıtma tesisi ve ana isale hattının uygulama projeleri 13 ayda elde edilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ardından, günde 4.5 metreküp su arıtma kapasitesine sahip arıtma tesisinin yapımı için ihaleye çıkacak. Gördes Barajı'nın suyu 1200'lük borularla Bornova ve Buca ana depolarına gelecek ve buradan kentin kullanımına sunulacak. DSİ tarafından projesi yürütülen Çağlayan Barajı ise İzmir'e yılda 44 milyon metreküp su getirecek. Gördes Barajı ile birbirine yakın konumda bulunan Çağlayan Barajı'nın suyu da, Gördes Barajı için yapılan ana isale hattı ve arıtma tesisinden geçerek kente ulaştırılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 09:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?