19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Başkandan 'tasarrufa devam' çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, su tasarrufu konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı tüm İzmirliler'e teşekkür ederek, "tasarrufa devam" mesajı verdi. Başkan Kocaoğlu, "İzmir'i zor bir yaz bekliyor" dedi. 

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "11. Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi", "Küresel Isınma - Ekonomik, Politik ve Sosyal Etkiler" teması ile başladı. Kongrede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel ısınmanın tehlikelerine dikkat çekerek, herkesi duyarlı olmaya ve üzerine düşen görevi yapmaya çağırdı. Beklenen yağmurların olmaması nedeniyle baraj kapasitelerinin düştüğünü söyleyen Kocaoğlu, "Tahtalı Barajı'nın kapasitesi 320 milyon metreküp. Geçen sene bu zamanlar, yaklaşık 126 milyon metreküp su vardı. Şu anda ise barajda yaklaşık 75 milyon metreküp su var. Yani geçen senenin çok gerisindeyiz" dedi. 

"YAĞMUR SUYU TUTULMALI" 

Zor bir yaz mevsiminin beklediğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, tasarruf yaparak bu süreci başarıyla atlatabileceklerini kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Baraj kapasiteleri mevsimlerden dolayı yetersiz durumda. Bu durumu yeraltı sularıyla, dinlendirdiğimiz kuyuları devreye alarak yeni kaynaklarla ve hep birlikte tasarruf yaparak atlatabiliriz. Bu sayede bu yazı başarılı bir şekilde geçirebiliriz. İşimizin zor olduğunun farkında olmamız lazım. Eyleme geçmek ve tasarruf yapmak zorundayız" dedi. 

Yağmur sularının da kontrol altına alınması ve israf edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Yapmamız gereken şey, kente yağan yağmuru denize bırakmamak. Bu konuda ne gerekiyorsa yapılmalı. Küçük göletlerle bu yağmur suları tutulabilir. Karşıyaka Doğançay Mahallesi'nde kendi olanaklarımızla gölet yaptık ve burada su tutuyoruz. Bu suyla da arazileri sulayacağız. Gölet yapmak, belediyenin sorumluluk alanında olan bir iş değil. Ama belediyelerin işi yerelde kalkınmayı sağlamak olduğu için biz bu çalışmayı yaptık. Doğançay'daki göletin çevresini ağaçlandırarak burayı mesire alanı haline getireceğiz. Susuzlukla bu şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm hemşehrilerimizden her zaman olduğu gibi tasarruf yapmaya devam etmelerini istiyorum" dedi. 

"YENİ BARAJ YATIRIMLARI YAPILMALI" 

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak küresel ısınma ve kuraklık konusunda çok önceden tedbir alarak çalışma başlattıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "2006 yılında yağışların az olmasından sonra İZSU'da da suyla ve küresel ısınmayla ilgili bir kriz birimi kurduk. 6 ay süreyle 17 Nisan'a kadar çalışarak projeler ürettik. Tüm İzmir'i tasarrufa çağırdık. Ve İzmirliler de üzerlerine düşeni yaparak yaklaşık yüzde 10 oranında tasarruf yaptı. Bu İzmir'de halkının ve hemşehrilerimizin duyarlılığının başarısıdır" dedi. 

Yeni su kaynakları yaratılması için baraj projelerinin devam ettiğini söyleyen Kocaoğlu, Bostanlı'da 2 milyon metreküp kapasiteli Bostanlı Barajı, Emiralem'de 6.5 milyon metreküp kapasiteli Değirmendere Barajı, Yarımada Bölgesi'nde 22 milyon metreküp kapasiteli Çamlı Barajı projelerini hazırladıklarını söyledi. Bostanlı ve Değirmendere Barajları'nın Hazine ve orman arazisinde olduğunu belirten Kocaoğlu, tahsis konusunda gerekli yazışmaları yaptıklarını belirterek, sürecin tamamlanmasının ardından ihaleye çıkabilecek durumda olduklarını belirtti. 

"YARIMADA İÇİN ÇÖZÜM" 

Yarımada'da ciddi sıkıntı olduğunu, burada açılan yer altı kuyularının da tatmin edici olmadığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Orada bulunan Çamlı Barajı, 22 milyon metreküp su tutma kapasitesinde ve Yarımada'nın ihtiyacını karşılıyor. Ama orada da altın konusu var. Bununla ilgili açtığımız davalar devam ediyor. En son Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını verdi" diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yiğitler Barajı ve Gördes Barajı konusunda da bilgi vererek, "Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortak yapmak üzere görüşmelerini sürdürdüğümüz Kemalpaşa bölgesindeki Yiğitler Barajı yaklaşık 12 - 13 milyon metreküp kapasiteli. Bunun yarısı sulama yarısı kullanım amaçlı olacak. Yine DSİ ile ortak yaptığımız Gördes Barajı'ndan İzmir'e 60 milyon metreküp su gelecek. Burası için 110 kilometrelik isale hattı yapılacak. Bir de arıtma tesisi yapacağız. 2011 ve 212'den önce suyu kullanmamız mümkün değil. O hatta yapılacak olan Çağlayan ve Gördes Barajı birbirini destekleyecek" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 16:56:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?