27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Belarus'tan yatırım çağrısı

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) nedeniyle İzmir'de bulunan Belarus Heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret ederek, Egeli sanayicileri ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı.


EBSO Meclis Salonu'nda karşılıklı işbirliği ve yatırım olanaklarının konuşulduğu toplantıda konuşan Belarus Gomel Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdür Yardımcısı Klaudia Konovalenko, Belarus'un yabancı yatırımcılara çok açık bir ülke olduğuna dikkat çekerek, Egeli sanayicileri yatırım yapmaya davet etti. İEF'e işbirliği olanaklarını araştırmak için geldiklerini belirten Konovalenko, amaçlarının kendilerine yeni partnerler bulmak olduğunu söyledi. Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda 4 kat arttığını kaydeden, "Geçen yıl 206 milyon dolar olan ticaret hacmini daha da artırmak istiyoruz. Belarus ve Türkiye birbirine çok benziyor. Türkiye'de bağımsız bir politikaya sahip. Uluslar arası arenada da birbirimizi destekliyoruz. Türkiye'de en büyük hammadde ithalatını Rusya'dan yapıyor, biz de yapıyoruz. Hammaddeyi ithal edip işleyip başka ülkeler ihraç ediyoruz. Beyaz Rusya ile Türkiye arasında ağırlıklı olarak tekstil ürünleri gidip gelirdi, şimdi sanayi ürünleri gidiyor geliyor. Yabancı yatırımcılara çok açığız. En büyük yabancı yatırımımızda Turkcell. Turkcell 3. büyük iletişim ağına sahip. Bunun yanında 23 tane Türk sermayeli şirket var. En büyük işbirliği alanımız turizmdir. Sağlık turizmi yatırımlarına da ortam yaratılabilir" dedi.


Belarus Gomel-Raton Serbest Bölgesi Başkan Yardımcısı Antanina Yezhova da serbest bölgenin avantajlarını dile getirdi. Serbest bölgeden 20 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Yezhova, " Serbest bölgemizde yatırım yapanların vergi yükü yüzde 60 hafifliyor. Üstelik gümrük imtiyazları da yatırımcılara avantaj sağlıyor. Serbest bölgemizde boş üretim alanlarımız mevcut. Türk yatırımcılar isterlerse kendi projelerini hayata geçirebilirler, isterlerse de bizim projelerimize ortak olabilirler" diye konuştu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da İzmir'in potansiyelini anlatan bir sunum yaparak, heyetteki yatırımcıları İzmir'e yatırıma çağırdı. Taşkın özellikle Ege Serbest Bölgesi ve Menemen Deri Serbest Bölgesi'nde yatırım avantajlarından bahsederek Belarus'tan gelen yatırımcıları bu bölgeleri ziyaret etmeleri konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 13:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?