26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Belediye, Sebatay Sevi'nin evine el atı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 17. yüzyılda yaşayan Musevi din adamı Sabetay Sevi'nin İzmir'de doğup büyüdüğü ev koruma altına alınıyor.



22 yaşında Mesihliğini ilan eden Sevi'nin evi, Konak ilçesi Namazgah Mahallesi'nde bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahallede 'Agora ve Çevresini Koruma, Geliştirme, Yaşatma Projesi' başlatarak kamulaştırma yaptı. Proje kapsamında Agora antik şehrinin tarihi zenginliği gün yüzüne çıkarılacak. Antik kentin cazibesini artırmak için eskiden çoğu Yahudi yerleşimcilerin oturduğu, şimdi işyeri olan 87 parseldeki eski binalar yıkılarak yeşil alana dönüştürülecek. 100'e yakın ev ve işyeri yıkılırken, Sevi'nin metruk evi yıkılmayacak. Ev, müze olarak restore edilecek. Namazgah Mahallesi Muhtarı Erol Ertürkmen, yurtdışından gelen Musevilerin, evi yıktırmayacaklarını söylediğini belirtiyor. Sevi'nin evi hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi bürokratları, tescilli binaların yıkılmayacağına dikkat çekiyor.

Sabetay Sevi'nin 300 yıl önce yaşadığı evi Agora'nın üzerinde bulunuyor. Tarihi ev harabeye dönmüş durumda. Birçok yeri, tarihi eser kaçakçıları ve defineciler tarafından kazılmış. Bazı yerlerindeki boyalar, pencereler ve tuğlalar ise orijinalliğini koruyor. Bu arada belediyenin kamulaştırma yapmasından sonra tarihi eve İsrailli ve ABD'li uzmanlar gelmeye başlamış.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 09:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?