26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bergama'da rüzgar enerjisi

Bergama'nın Koyuneli köyü Yuntdağ mevkiinde kurulmaya başlayan Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrallinde deneme amaçlı elektrik üretimi başladı.

Dost Enerji'nin gerçekleştirdiği yaklaşık 60 milyon Avru'luk yatırım ile gerçekleştirdiği rüzgar santrali ile 42.5 megavatlık kurulu güce sahip olacak Bergama RES'te (Rüzgar Enerji Santrali) 2 bin 500 kilovatlık 17 türbin üzerinden enerji üretilecek.

Bölgede yaşayan yaklaşık 80 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak santralın, deneme amaçlı elektrik üretimi başladı.

Üretilen elektrik Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne çekilen yüksek gerilim hatları vasıtasıyla enterkonnekte sistemine verilmeye başlandı.

Şuan 11 rüzgar santralinin kuruluş çalışmaları tamamlandı.

Yuntdağ Bölgesi'nde hızlı bir şekilde devam eden çalışmaları yerinde incelemek üzere bu bölgeye giden Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, santralin kuruluş çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Bergama'nın rüzgarından elektrik üretim çalışmalarının başladığını, üretilen elektrik enerjisinin Türkiye enterkonnekte sistemine verildiğini yetkililerden duyan Belediye Başkanı Raşit Ürper, “Yıllardır ilçemizde yaşayan herkesin dilinde bir deyim vardır. Bu deyim 'Bergama'nın rüzgarı meşhurdur' şeklindedir. Yaz kış bizim ilçemizde rüzgar hiç eksik olmaz. İlçemiz yılın 365 günü Kuzey doğu rüzgarının etkisi altındadır. Şimdi Türkiye'nin en büyük rüzgar santralinin de ilçemize kurulması bizim rüzgarımızın meşhurluğunu kanıtlamaktadır. Yaklaşık 60 milyon Avro'luk bir yatırımla ilçemizde temiz enerji üretimi yapacak olan santralin kurulmasından dolayı son derece memnunuz. Burada üretilecek olan enerji ile ilçemizin elektrik ihtiyacı bu santralden karşılanacak. Türkiye'nin rüzgar olan her bölgesinde bu santrallerden kurulması hem ülke ekonomimiz, hem de temiz enerji üretimi açısından son derece önemlidir” dedi. Rüzgara hakim tepeler üzerinde kululan rüzgar santralleri tüm dünyada doğa dostu olarak biliniyor. Temiz enerji olarakta nitelendirilen rüzgar santrallerinde, rüzgara karşı kurulan rüzgar gülleri bir dönücü çark ile jenaratörlere bağlanıyor. Jenarötür rüzgarın döndürdüğü pervanelerden aldığı gücü elektirk enerjisine dönüştürüyor. Bergama'da kurulan rüzgar santrali ile yılda 113 bin ton Karbondioksit'in Atmosfere karışması önlenmiş olacak.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 10:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?