26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

'Biodizel yakıt' üretme projesi tamamlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık çamurlarından yararlanarak “biyodizel yakıt” üretme projesinde son aşamalara geldi. İZSU Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında Ege Biyoteknoloji A.Ş. ortaklığında ekilen yağ bitkilerine ilişkin kesin sonuçlar, geleceğe ilişkin büyük umut verdi.

14 Ekim 2006 tarihinde, her biri yaklaşık 25’şer metrekareden 6 parsel alana kanola, aspir ve buğday eken İzmir Büyükşehir Belediyesi mühendisleri, bu parsellerin 3’ünü normal toprak, geri kalan 3’ünü ise çamurlu toprakla örttü. Normal topraklı alana dikilen bitkiler ile atık çamurlu alana dikilen bitkilerin kıyaslanacağı deneme çalışmaları, çamurlu toprak ile yapılan dikimlerde elde edilen sonuçların, normal toprağa göre çok daha verimli olduğunu ortaya koydu. Proje kapsamında İZSU Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında gerçekleştirilen pilot uygulamada, verim artışı kanolada yüzde 52, aspirde ise yüzde 64 olarak belirlendi. Başarılı sonuçlardan sonra, önümüzdeki yıllarda daha büyük alanlarda uygulamanın tekrarlanması planlanıyor. Yapılan denemeler, İzmir Körfezi’nde her gün oluşan 600 ton çamurun, kanola ve aspir gibi yağ bitkilerinin yetiştirilmesinde gübre olarak kullanılmasına ve bu bitkilerden elde edilen yağın, çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biyodizele dönüştürülmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, belediyelerin toplu taşıma sistemlerini oluşturan kara ve deniz araçlarında biyodizel katkılı yakıt kullanılması, hem çevresel hem de ekonomik açısından avantaj sağlıyor.

YENİ BİR KAYNAK

Fosil yakıtların yanma sonrası atmosferde oluşturdukları gazların sera etkisi yarattığını ve bunun da ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten proje yöneticileri, küresel ısınma tehdidinin azalması için, çevrilebilir doğal kaynaklarının kullanımının çok önemli olduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi: "Küresel ısınma dünyamız için çok ciddi bir tehlike. Dünyanın geleceği için her bireye tek tek görev düşmesinin yanında, kamuya da enerji ve su kaynakları konusunda ciddi görevler düşüyor. Bu aşamada, doğal - yenilenebilir enerjinin kullanılması ve bunun yaygınlaştırılması çok önemli bir adım olacak. Dünyada atık çamurunun tarımda kullanılması ABD’de yüzde 33, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 36 oranındadır. Biz de yaptığımız bu deneme ekimlerinden olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Sonrasında elde edilen biyodizel yakıtı vapurlarda ve belediye otobüslerinde kullanılabilir. Hem çevreye zararsız hem de çok daha ucuz bir enerjiyi kullanıma almış oluruz. Ancak bunun yaygınlaştırılması için EPDK kararı gerekiyor”.
iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 09:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?