26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bir karar aldılar kenti felç ettiler

Liman dünden itibaren nakliye sözleşmesi olmayan TIR’lara kapandı. Ancak bundan habersiz şoförler, içeri giremeyince kilometrelerce kuyruk oluştu. Şehir trafiği tıkandı 


İzmir’de dün sabah trafik kabusu yaşandı. Dün sabah erken saatlerden itibaren yük boşaltmak ve almak için gelen onlarca kamyonla TIR, trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi. Aşırı yoğunluk nedeniyle kilometrelerce uzunluğunda kuyruklar oluştu. Bornova ve Karşıyaka yönünden Alsancak’a giriş tıkandı, kentin merkezi felce uğradı. Trafik ekipleri, ulaşımı sağlamak için çeşitli yollar denedi. Tüm çabalara rağmen liman girişindeki sıkışıklık, çevrede de kısa sürede etkisini gösterdi. Çınarlı, Halkapınar ve Basmane semtlerinde de ulaşım durdu. Sürücüler, dakikalarca trafiğin açılmasını çaresizlik içinde bekledi, İzmirliler olup bitene isyan etti.

Gerçek sonradan anlaşıldı
Bu duruma, daha önce yaşandığı gibi Cumhuriyet Bayramı’nda limanın çalışmamasının yol açtığı düşünüldü. Ancak gerçek sonradan anlaşıldı. Liman işletmesinin, nakliye sözleşmesi bulunmayan (boş olarak İzmir’e gelip limanda yük bekleyip sıkışıklık yaratan) firmalarla kişilere ait kamyonların ve TIR’ların içeri sokulmaması yönünde karar aldığı ortaya çıktı. Bu değişikliğin sadece kapıya asılan yazıyla duyurulduğu, ilgili hiçbir kuruma da bilgi verilmediği öğrenildi. Bundan habersiz şoförler, 1.5 günlük bayram tatilinin ardından limana hücum edince kapıda kaldı, trafikte kriz patlak verdi.


Yolları geçilmez hale getiren, İzmirlileri de çileden çıkaran kabusun ardından İzmir Valiliği harekete geçti. Vali Cahit Kıraç, “trafik krizine” çözüm için acil toplantı düzenledi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Şemi Albat, Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz ve diğer yetkililer katıldı.

Bir dizi acil önlem alındı
Şemi Albat, TIR’ların ve kamyonların İzmir’e sabah 07.00 ve 09.00 arasında giriş yapamayacağını açıkladı. Albat, “Limandan da 17.00 ile 18.30 arasında da çıkışlar yasaklandı” dedi.




Limanın giriş kapılarının çevresinde dün sabah ulaşım durdu. Art arda sıralanan TIR ve kamyonlar geçit vermedi. Alsancak’a girişi imkansız hale getiren sıkışıklık, Çınarlı, Basmane gibi çevre semtleri de etkiledi.



Bundan sonra giriş-çıkış yasağı uygulanacak
Vali acil toplantı yaptı
TIR’ların yol açtığı “trafik krizine” çözüm için İzmir Valisi Cahit Kıraç, acil toplantı düzenledi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Şemi Albat, Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz ve diğer yetkililer bir araya geldi. Bir dizi karar alındı. Bundan böyle TIR’lar İzmir’e sabah 07.00 ile 09.00 arasında giriş yapamayacak. Limandan da 17.00 ile 18.30 arasında çıkışlar yasaklandı.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 09:20:55
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 09:36:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?