4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

'Bizleri yaşamın her alanında kabullenin'

10-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Sakatlar Haftası etkinlikleri, İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı.

Törene, İzmir Vali Yardımcısı Yakup Vatan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, engelli derneklerinin yöneticileri, özel eğitim kurumları öğrencileri, rehabilitasyon merkezlerine devam eden engiller ile öğretmenleri katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulduğu tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini dile getiren bir konuşma yapan Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencisi Canan Kesmez, herkesin bu hafta içerisinde engellilerle ilgili birtakım etkinlikler düzenlediğini ve hep engellilerin unutulmuşluğundan, sorunlarından ve bunların çözümünden bahsedildiğini kaydederek, "Bilindiği gibi engellilik bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal konularda belirli oranlarda görev kaybına neden olan organ yokluğu ya da bozukluğu sonucudur. Trafik, iş ve ev kazalarında kimselere bırakmadığımız dünya şampiyonluğumuza akraba evliliklerini de katarsak, ülkemizde şu veya bu şekilde 6-7 milyon kişinin engelli olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle bu sayı aileleriyle birlikte 20 milyonluk bir kitledir" dedi.

Kesmez, toplumdan beklentilerini de sıralayarak, "Acıma ve himaye değil, anlayış ve fırsat eşitliği. Toplumdan soyutlanmak ve tüketici olmak değil, toplumla kaynaşmak ve üretici olmak. Topluma yük olmak değil, yükün altına girmek, eğitim-öğretimden yararlanmak. En önemlisi, engelliliği artıran değil, iş alanlarını çoğaltan sosyal devlet görmek. Engelli olmayan yurttaşlarımıza düşen görev ise, gerekli desteği vererek bilgilenmeleri ve ’Deniz Yıldızı’ hikayesinde olduğu gibi birimiz için fark etse bile yaşamın her alanında bizleri kabullenmektir" diye konuştu.
Canan Kesmez, son olarak "Bir parmağınızla birisini işaret ettiğiniz zaman, diğer üç parmağınızın sizi işaret ettiğini unutmayın" hatırlatmasında bulundu.
Sakatlar Haftası, İzmir’de hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerle devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 16:00:54
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 17:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?