26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Böbrek hastalarına umut veren çalışma

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 448 hasta üzerinde araştırdı: Gece uyurken yapılan diyaliz, ölüm riskini yüzde 78 azaltıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı’ndan, 44 bin diyaliz (böbrek) hastasına umut ışığı... European Nephrology Dialysis Institute’den sağlanan burs ve Fresenius Medical Care firmasının desteğiyle 10 hemodiyaliz merkezinde klinik inceleme yapıldı. 224 hemodiyaliz hastasına haftada 3 gün 4 saat, bir o kadarına ise haftada 3 gün gece uykuda 8 saat diyaliz tedavisi uygulandı. 2 yıllık izlem sonunda, gece diyaliziyle lüm riskinin yüzde 78 azaldığı belirlendi.


Ayrıca; uykuda yapılan diyalizle hastaların zihinsel işlevlerinde iyileşme, kalp büyümesi ve kalp kası kalınlaşmasında gerileme, diyaliz sırasında tansiyon düşmelerinde yüzde 80 azalma, beslenmede düzelme, kilo alımı ve kan protein düzeyinde artma belirlendi. Diyaliz hastalarında kan düzeyi yüksek olan ve yaşam kısaltıcı etkisi bulunan fosfor düzeyleri de normale yaklaştı. Amerikan Nefroloji Kongresi’nde 4 bildiriyle sunulan araştırma, bilim dünyasında büyük yankı buldu. Washington Post, Telegraph UK, ABC News, USE Today, US News, Reuters gibi dünyanın saygın basın organlarında yer aldı.


Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, uykuda yapılan diyaliz sayesinde, hastaneye yatış oranlarında da dörtte üç azalma görüldüğünü söyledi.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 09:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?