5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bu güzelliğe kıymayalım

İzmir Körfezi yıllarca atık deposu olarak kullanıldı. Yine yıllar süren çabalar ve harcanan trilyonlarca lira ile Büyük Kanal Projesi bitirildi, arıtma tesisleri kuruldu ve körfeze atık akışı durduruldu.

Şimdi İzmir Körfezi temizlenmeye, denizin rengi de eskiden olduğu gibi maviye dönmeye başladı. Ancak, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen en büyük kirlilik tehlikesi yine insan kaynaklı ve 11 ayda körfezden tam 171 ton çöp toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve sağlık İşleri Daire Başkanlığı Çevre Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri Ocak ayından bu yana 337 gün körfez temizliği görevine çıktı.

Körfezden, pet şişe, balon, koltuk, çeşitli ev eşyası, ayakkabı, naylon poşet ve sigara izmariti gibi atıklardan oluşan 171 ton çöp çıkardı. Yapılan çalışmalarla körfezde seyreden bin 257 gemi denetlendi ve denizi kirlettiği belirlenen 7 gemiye 204 milyar 511 milyon lira para cezası kesildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, büyük emekler ve maliyetlerle kirlilik akışı engellenerek temizlenmeye başlayan körfezin kirletilmemesi konusunda tüm İzmirlileri duyarlı olmaya çağırdı. Yetkililer, denize atılan atıkların doğada yok olma sürecinin bin yılı bulduğuna dikkat çekerek, “ Petrol türevi atıklar ise İzmir Körfezi’nde yeniden yaşam bulan balıkların solungaçlarını tıkayarak nefes almalarını, bitkilerin ise fotosentez yapmasını engelliyor.
Körfezin kirletilmemesinden, temizlenme sürecinin sağlıklı işlemesinden tüm bireyler kendilerini sorumlu hissetmeli, atık atanları uyarmalı” dedi.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 09:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?