5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Bu sene kurban kesmeyin!

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE KURBAN KESMEYİN ÖNERİSİ

İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu'nun (ÇİFTÇİPLAT) düzenlediği toplantıda konuşan ÇİFTÇİPLAT Dönem Sözcüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Kurban Bayramı öncesi ithal edilecek olan küçükbaş hayvan alımını protesto etmek için bu sene kurban kesmemeye çağırdı.

ÇİFTÇİPLAT üyeleri bir toplantı düzenleyerek yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ithal et konusuna dikkat çekti. Toplantıda konuşan ÇİFTÇİPLAT Dönem Sözcüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ithalat başta olmak üzere hayvancılıkta uygulanan politikaları eleştirdi. Süt fiyatlarındaki düşüşten dolayı kar edemeyen çiftçinin hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını savunan Kaymakçı, bu dönemde yaklaşık 1 milyon ineğin kesildiğini ve doğacak yeni bir yavru olmadığı için

canlı hayvan sıkıntısının ortaya çıktığını söyledi. Çözüm için ithalattan vazgeçilerek yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğinin anlatan Kaymakçı, "Gerekirse bu sene kurban kesilmesin. Çünkü bu şekilde ithalat devam ederse küçükbaş hayvan üretiminde de çok büyük sıkıntılara gireceğiz" dedi.

Yaklaşık 1.5 ay sonraki Kurban Bayramı için hayvan ithalatının gündeme getirildiğini dile getiren Prof. Dr. Kaymakçı, "Türkiye, hayvan hastalıklarıyla mücadelede yetersiz. İthalat, hayvansal üretimimizi düşürüyor. Türkiye'de 2009 yılının son aylarından itibaren koyun ve sığır eti fiyatının çok arttığı havası yaratılmıştır. Bu nedenle iç piyasayı terbiye etmek amacıyla canlı hayvan ve karkas et ithali yapılmıştır. İthalata süreklilik kazandırılması Türkiye'yi sadece kırmızı et üretiminde değil, süt

üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getirmektedir. İthalat sürdürülürse et ve süt fiyatları kısa sürede bugünkü değerlerinin çok üstüne çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açıklanan faizsiz 'hayvancılık kredisi' ile verilmesi öngörülen 1 milyar 300 milyon liralık kredinin 516 milyonun kullanıldığını belirten Kaymakçı, "Bugün itibariyle bu kredinin yarısı kullanılmıştır. Yaklaşık 6 bin kişiye dağıtılmıştır. Ancak bu kredi hayvancılığı bilen insanların elinde toplanmadı. Bu işi bilmeyen dev şirketler araya girerek bu faizsiz kredileri aldılar. Bu sektör için çok tehlikeli bir durumdur" diye konuştu.

Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ise, 2009 yılında 58 bin ton süt tozu ithal edildiğini belirterek, "Bir kilo tozu 10 litre suyla karıştırdığınızda süt elde ediyorsunuz. Rakamın yüksekliğini düşünün. Süt tozunun ithali yasak ama ithalat buzağı maması altında yapılıyor. Sektörümüze büyük zarar veriyor. Ulusal Süt Konseyi'nin kurulmasını istedik. Ancak kurulduktan sonra hiçbir faydasının olmadığını gördük. Şimdi Ulusal Et Konseyi kuruldu. Sektörün temsilcileri yok. Biz üretmeden bir yere varamayız"

şeklinde konuştu.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE KURBAN KESMEYİN ÖNERİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 17:22:00
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 18:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?