19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Büyükşehir'den organik tarım atağı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası ile Çamlı Havzası'nın kirletilmeden korunması amacıyla, havza genelinde "organik tarım"ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalarına hız verdi.

Bugüne kadar birçok üretici ile organik tarıma geçiş sözleşmesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, son olarak Gödence'de çok sayıda üretici ile bir araya gelerek organik tarım konusunda bilgilendirmede bulundu.

Gödence'nin organik tarıma uzak olmadığı bilgisini veren yetkililer, sertifikasyon ve gerekli yasal düzenlemeler için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. Üreticilerin yoğun katılım gösterdiği toplantıda Gödence Muhtarı İbrahim Özgören ve Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu da hazır bulundu.

Organik tarıma geçen üreticilere yönelik ücretsiz danışmanlık hizmetinin yanı sıra, ücretsiz fidan dağıtımı yapan ve toprak analizi gerçekleştiren, ayrıca organik ürünlere pazar bulmak için çeşitli girişimlerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin de daha fazla kazanç sağlamasına kapı aralamış oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar Efemçukuru, Yeni Bulgurca, Yeniköy ve Ataky'de 'de organik tarım uygulamasına geçerken, Doğançay, Değirmendere, Çatalca, Şaşal, Payamlı ve Kavacık köylerinde de organik tarıma geçiş çalışmalarını devam ettiriyor.

PAZAR DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası'nda organik tarıma geçen çiftçilerin ürünlerini satmak için alıcı bulma çalışmaları da yapılacak. Dikilen organik ürüne göre alıcının bulunacağını ya da bulunan alıcının isteğine göre organik ürün çeşidi dikileceğini söyleyen Büyükşehir yetkilileri, alıcılar ile çiftçiler arasında "organik ürün alım sözleşmesi" imzalanacağını ve köylülerin ürünlerinin bu şekilde daha çok değer kazanacağını söylediler.

Çalışmalar çerçevesinde ayrıca, organik tarıma geçiş sürecinde köylülere teknik danışmanlık da yapılacak ve "organik tarım sertifikası" almaları desteklenecek. Büyükşehir Belediyesi daha önceki çalışmalarında, organik tarıma geçiş yapan yerlerde ücretsiz bağ çubuğu ve meyve - zeytin ağacı dağıtımı yapmış, 19 köyde de yine ücretsiz olarak toprak analizi gerçekleştirerek üreticilerin topraklarının yapısı ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmasını sağlamıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 10:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet elyürek IP: 88.247.180.xxx Tarih : 31.10.2008 12:50:44

Organik üretimle ilgili çalışmalarınızı çok başarılı buluyorum bende organik gıdada sanayi dönük çalışmalarımız var pazar konusunda beraber çalışma yapabiliriz . cevabınızı bekliyorum .