3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

Büyükşehir’in kredi notu güncellendi

MOODY’S, BÜYÜKŞEHİR’İN KREDİ NOTUNU GÜNCELLEDİ

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin istikrarlı mali yapısını onayladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları arasında etkin bir konumda bulunan Moody’s Investors Service, mali tablolarını incelediği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu güncelledi. Moody’s, İzmir’in ulu¬sal uzun va¬de¬li kre¬di notunu “A3.tr”, uzun va¬de¬li dö¬viz ve ye¬rel pa¬ra cin¬sin¬den kre¬di no¬tu¬nu ise “Ba2” olarak be¬lir¬le¬di. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi, aldığı kredi notuyla güçlü ve istikrarlı mali yapısını sürdürdüğünü bir kez daha kanıtlamış oldu.

Kre¬di de¬re¬ce¬len¬dir¬me not¬la¬rı de¬ğer¬len¬dir¬me¬si¬ne gö¬re İz¬mir’in ye¬r al¬dı¬ğı “A3.tr“, yüksek kredi kalitesi ve düşük kredi riski beklentisini göstermenin yanı sıra, ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılama kapasitesinin güçlü olduğu anlamına geliyor. Kurum tarafından Türkiye’ye de verilen “Ba2” ka¬te¬go¬ri¬si ise asgari dü¬zey¬de spe¬kü¬la¬tif özel¬lik¬le¬re sa¬hip sa¬yıl¬dı¬ğı¬nı gös¬te¬ri¬yor.

İZMİR’İN MALİ YÖNETİM ANLAYIŞI ‘TEDBİRLİ’

Moody’s Investor Service tarafından yapılan açık¬la¬ma¬da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi açısından güçlü yönleri olarak güçlü faaliyet performansı, tedbirli mali yönetim anlayışı ve kentin çeşitlilik açısından zengin ve büyük bir yerel ekonomiye sahip olması gösterildi. Raporda, İzmir bütçesinin geçtiğimiz beş yıl içerisinde belirgin şekilde genişlediği de vurgulandı. Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı notun kentin hareketli finansal konumunun yanı sıra, Belediye’nin güçlü faaliyet performansını da yansıttığı ifade etti. Dünyaca tanınan derecelendirme kuruluşu, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin tedbirli tutumuna bağlı olarak yatırım faaliyetlerinde öngörülen hızlanmanın önümüzdeki günlerde de yine dikkatli bir şekilde süreceği, iyi durumdaki yatırımların da korunacağı yönünde öngörüde bulundu.

Raporda ayrıca, İzmir’in ulusal alandaki emsalleri ile karşılaştırıldığında daha yüksek brüt faaliyet bakiyeleri ile olumlu finansman sonuçlarının yanı sıra, daha düşük borç ve borç çevirme oranlarına da sahip olduğu belirtildi.

Moody’s raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin halihazırda borcu bulunmayan su hizmetleri kuruluşu İZSU Genel Müdürlüğü’nün elde ettiği olumlu faaliyet sonuçların geçtiğimiz yıllarda Belediye’ye katkı sağladığı kaydedildi.

Değerlendirme raporunda, artan bütçe hacimleri ve Belediye’nin yeni borçlanmalara karşı tedbirli ve dengeli tutumu göz önünde bulundurularak, tahmini borçlanma seyrinin “yönetilebilir” düzeyde olduğu da vurgulandı.

FAALİYET KARLARINDA ARTIŞ

Moody’s değerlendirmesinde öne çıkan başlıklara göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrol, İzmir’in 2006-2009 yılları arasında elde ettiği faaliyet gelirlerinin ortalama yüzde 49’unu oluşturan faaliyet karını daha da arttırdı. Belediye’nin öngörülü nakit akış yönetimi ve sermaye yatırımlarına karşı dikkatli yaklaşımı, İzmir’in borçlanma ihtiyacını sınırlandırmasını sağladı. Buna göre, faaliyet marjlarının yüzde 30-35 aralığında sağlıklı düzeylerde kalması bekleniyor.

Personel ve faiz giderleri gibi sabit harcama kalemleri, 2006-2010 yılları arasında tutarlı bir şekilde faaliyet harcamalarının yüzde 20’sinin altında kaldı. Bu durum, tedbirli bir bütçe yönetimine ve aynı zamanda Belediye’ye bağlı kuruluşların temel kamu hizmetlerini sağlamadaki rolüne işaret ediyor. Bir yandan da Belediye bütçesine ilişkin doğrudan maliyetleri sınırlandırıyor.

MOODY’S, BÜYÜKŞEHİR’İN KREDİ NOTUNU GÜNCELLEDİ
MOODY’S, BÜYÜKŞEHİR’İN KREDİ NOTUNU GÜNCELLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2011 Cumartesi 11:00:02
Güncelleme :21 Mayıs 2011 Cumartesi 15:38:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?