19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Çalışan kadınlara bilgilendirici detaylar

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından başlatılan Siyaset Okulu'nda Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Şükran Ertürk “İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda Kadının Hukuki Durumu” konusunda ders verdi. Doç. Dr. Ertürk Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın kadınlar açısından önemli uygulamaları hakkında ayrıntılı örnekler sundu.


100'ün üzerinde kadın işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin kreş ve emzirme odası açma zorunluluğu olduğunu belirten Doç.Dr. Şükran Ertürk, bu sınırlamanın sadece kadın işçi sayısı dikkate alınarak yapılmış olduğunu dile getirdi. Ertürk, “Bu yükümlülükten kaçmak için işverenler kadın işçi sayısını 99'da tutuyor. Oysa bütün işçi sayısı dikkate alınmalı” dedi. Bu olanaktan sadece kadın işçilerin çocukları ile erkek işçilerin annesi ölmüş veya velayeti babada olan çocuklarının yararlanabildiğini sözlerine ekleyen Ertürk, tüm çalışanların dikkatine alınmamasının anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.


YENİ KANUN NE DİYOR?
Doç.Dr. Şükran Ertürk, katılımcılara 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hakkında da bilgiler verdi. Evlenme yardımı ile ilgili düzenlemelere değinen Ertürk, “5510 sayılı kanunun ilk halinde eşlere ve kız çocuklarına 12 aya kadar evlenme yardımı öngörmüşken, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden sonra yeniden yapılan düzenlemesinde eşlerin dolayısıyla dul kadınların bu çeyiz parasından yararlanması olanağı ortadan kalkmış, sadece daha önce hiç evlenmemiş kız çocuklarının yararlanması kabul edilmiştir” dedi. Ertürk, şu an 12 ay yerine 24 ay tutarında bir ödeme olması sebebiyle miktar konusunda bir iyileştirme olduğunu ancak eskiden evlilik yardımını hem erkek hem kadın alırken şimdi bu halin ortadan kalktığını söyledi. “5510 sayılı kanunun ilk halinde 5754 sayılı kanunla değiştirilmeden önceki halinde evlenme ödeneği hakkı erkek kadın ayrımı yapılmaksızın eşlerin her ikisine ve çocuklarına tanınmıştı ama 5754 sayılı kanun ile eş veya çocuklar ifadesi kaldırılıp onun yerine kız çocukları ifadesi şeklinde değiştirilmiştir” dedi.


ERKEN EMEKLİLİK HAKKI
Doğum borçlanması hakkındaki düzenleme ile ilgili olarak ise Doç.Dr. Ertürk şunları söyledi: “5510 sayılı yasanın getirdiği yeniliklerden bir tanesi, kadınların doğumdan sonra çalışmadıkları dönemde bu süreleri borçlanarak daha önce emekli olma olanağı tanıması. Ancak bu hak sadece hizmet sözleşmesiyle çalışan kadınlara tanınmış yani SSK'lı olan kadınlara. Bağkur ve Emekli Sandığı'na tabi olan kadınlar bu olanaktan yararlanamıyor. SSK'ya tabi kadınların tamamı da yararlanamıyor. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ve çocuğunu sigortalı olmadan önce doğuran kadınların borçlanmaları halinde 1 çocuk için 2 yıl 2 çocuk için 4 yıl erken emekli olabilirler. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ama sigortalı olduktan sonra çocuk doğuran ve doğumdan sonra 2 yıl çalışmamış olanlar doğum borçlanmasında bulunurlarsa sadece prim ödeme gün sayıları artacak, emekli olacakları yaş değişmeyecek” dedi. Doç.Dr. Ertürk, 5754 sayılı yasayla getirilen bir diğer yeniliğin ise yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalının kadın olması durumunda ve bu sigortalının sürekli bakıma muhtaç çocuğu varsa, bu kanunun yürürlülüğe girmesinden sonra 1 Ekim 2008'den sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin prim ödeme gün sayısına eklenmesi ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden indirilmesinin öngörülmüş olması olduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 12:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?