4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Çanlar, 'kirlilik' için çalıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, İzmir’de hava kirliliği ölçümü yapan cihazların yanlış yerlere yerleştirilmesi nedeniyle gerçek değerlerin bilinmediğini söyledi.

İzmir’in yıllardır hava kirliliği açısından en kirli şehirler arasında birinci sırada yer aldığını açıklayan Prof. Dr. Fethi Doğan, "İlimizde hava kirliliği ölçümü yapan 5 adet cihaz bulunuyor. Bunlar Ödemiş, Bergama, Fuar, Buca ve Balçova yöresine yerleştirildi. Cihazların konuşlandırıldığı yerler yanlış yerde bulunduğundan, sağlıklı sonuç almak mümkün değil. Ölçümler sağlıklı yapılmadığı için gerçek değerleri bilmiyoruz. Ancak değişen bir şey olduğunu sanmıyorum" dedi.

Smoke (duman) ve fog (sis) olayının biraraya gelerek smog denilen duman kirliliğine yol açtığını belirten Prof. Dr. Doğan, "Sis ve duman biraraya geldiğinde hava kirliliği oranı 3-5 misli artmaktadır. Bu durum insan sağlığını tehdit eder boyutlara gelebilmektedir. Özellikle 55 yaş üzerindeki kalp ve akciğer hastalarının ağırlaşmasına, hatta ölüme yol açabilmekte, 0-4 yaş çocuklarında da zatürree oluşmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 12:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?