5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

CHP İzmir Milletvekili Ülkü'den jeotermal önerisi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Hakkı Ülkü, İzmir ve Aliağa'da konutların doğalgazla ısıtılmasının ekonomik olmayacağını söyledi. Milletvekili Ülkü, "İzmir ve Aliağa'da konutlar, doğal yeraltı zenginliğimiz olan jeotermal enerjiyle ısıtılmalı. Önümüzdeki günlerde yapılacak konutların doğalgazla ısıtılmasına ilişkin ihale iptal edilmeli" dedi.


Ülkü yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in çok büyük bir kısmı ile Aliağa'daki tüm konutların jeotermal enerjiyle ısıtılabileceğini belirtti. Ülkü, İzmir'de konutların doğalgazla ısıtılmasına izin verilmesinin, çevreci ve doğal bir kaynak olan jeotermale karşı bir cinayet olacağını iddia etti.


Ülkü, "Öz varlığımız olan 100-140 derecelerdeki jeotermal suların aktığı bir şehirde dışa bağımlı, pahalı, yangın ve zehirlenme riskleri bulunan doğalgazın kullanılması çok yanlış. Aliağa'da yapılan jeotermal etüd çalışmalarında, 100 bin konutu ısıtacak kapasitede jeotermal enerji olduğu ortaya çıktı. Aliağa'daki kuyulardaki sıcak su 100-140 derece. Jeotermal enerjiyle konutların ısıtılması konusunda Aliağa'da ciddi çalışmalar yapıldı ve önemli bir aşama kaydedildi. Ayrıca İzmir'in önemli bir bölümü de bu mevcut kuyulardan ısıtılabilir. Raporlarda bu ayrıntılar da mevcut. İzmir Valiliği, belediyeler, sivil toplum örgütleri jeotermal enerjiyle ısıtma projesine sahip çıkmalı. Muslukları başka ülkelere ait olan doğalgaz yerine, bizim olan jeotermal enerjiyi kullanmalıyız. Sanayi kuruluşlarında ise doğalgaz kullanılsın" dedi.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 23:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?