26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

CHP ve DSP İzmir adayında anlaşamadı

CHP İl Başkanı Kemal Karataş, İzmir'de yerel seçimlerde işbirliği öneren DSP İl Başkanı Özdemir Sökmen'i üslubuyla kızdırdı. Sökmen'in “Büyükşehir adayını siz belirleyin, 30 ilçenin güçlü olduğumuz 6-7'sinde DSP'li adayları destekleyin” önerisine Karataş gülerek, “Bu ilçeler Manisa'da mı? CHP İzmir'in tüm ilçelerinde birinci parti” sözleriyle karşılık verdi. Sökmen, Karataş'a, “Tepeden bakan, sevimsiz yaklaşımınızla antipatik oluyorsunuz. Hodri meydan! DSP en güçlü adaylarla karşınıza çıkacak” dedi.

DSP İl Başkanı Özdemir Sökmen, Genel Başkanı Zeki Sezer'den habersiz, yönetimi kurulu üyeleriyle birlikte daha önce de seçim işbirliği için öneride bulunduğu CHP İl Başkanı Kemal Karataş'ı ziyaret etti. Sökmen, İzmir'de işi şansa bırakmamak, Türkiye'nin genelinde çöken AKP kabusundan kurtulmak için seçimlerde işbirliği önerdi. CHP'nin belirleyeceği Büyükşehir Belediye Başkanı adayının desteklenmesini öneren Sökmen, “30 ilçenin güçlü olduğumuz 6-7 ilçesinde CHP, DSP adaylarını desteklesin. Diğer ilçelerde de biz CHP'yi destekleriz. Böylece, İzmir'in genelinde iki sosyal demokrat parti seçimlerden galip çıkar. Her ne kadar Genel Başkanlarımız arasında uzlama görülmese de İzmir'de il başkanları olarak örnek yaratbiliriz. Hatta diğer sol partilerden de destek alabiliriz. Ben, İzmir'de seçim kaybetmenin vebalini taşımak istemiyorum” dedi.

Sökmen'in sözlerine gülümseyerek ilk tepkiye veren Karataş, “DSP'nin güçlü olduğunu söylediğiniz yedi ilçe hangisi? Bunlar İzmir'de mi? Manisa'da mı?” dedi. İlk gerilim bu sözler üzerine yaşandı. Sökmen, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ciddi bir görüşme için geldiklerini belirterek, “Ben ciddi konuşuyorum. Siz gülüyorsunuz. Öyleyse biz kalkıp gidelim” dedi. Karataş ise gerçekçi konuştuğunu, bu nedenle gülümsediğini söyledi. Genel seçimlerde Cumhuriyet mitinglerinden çıkan ‘Birleşme’ çağrıları üzerine 13 DSP'liyi listelerine alarak TBMM'ye taşıdıklarını dile getiren Karataş, yerel seçimlerde DSP'nin CHP'yi desteklemesi gerektiğini söyledi. Karataş, DSP'nin güçlü olduğu söylenen ilçelerde CHP'li başkan adayının desteklenmesine karşılık meclis üyeleri listelerine DSP'nin önereceği isimlerin de eklenebileceğini açıkladı. Karataş, “Benim yaklaşımımın ayağı yere basıyor. Sizin öneriniz gerçekçi değil. Dışarıdan kulağa hoş geliyor. Ancak, kapalı kapılar ardında, içeride yöneticiler buna yanaşmaz” dedi.

Sökmen ise Karataş'ın bu önerisinin SHP gibi DSP'yi de absorbe etme yaklaşımı olduğunu, kabul edemeyeceklerini söyledi. Bu tavır karşısında DSP'nin en güçlü adaylarla seçimlere gireceğini belirterek, ‘Hodri Meydan’ dedi. Sökmen, DSP'nin güçlü olduğu ilçelerle ilgili gülerek yaptığı yaklaşıma tepki göstererek, “Sizin bu tepeden bakan anlayışınız çok sevimsiz. Antipati yaratıyor. Lütfen vazgeçin. CHP olarak DSP'li başarılı belediye başkanını (Ahmet Piriştina) partinize almıştınız. Şimdi ise DSP'lileri bu yaklaşımızla kırıyorsunuz! Bu davranışlar beni üzüyor” dedi. Karataş ise anketlerden CHP'nin tüm ilçelerdeki belediye başkanlıklarını kazancağı sonucunun çıktığını, oy oranını yüzde 50-60 olduğunu belirterek, yine de bir oy bile ziyan olmamasından yana olmadığını, DSP'nin CHP'yi desteklemesini beklediklerini söyledi. Sökmen, ayrılmadan önce Karataş'a Atatürk Devrimleri'yle ilgili bir kitap hediye etti. Karataş ise Sökmen'e babası Bornova CHP ilçe eski başkanlarından Ali Hikmet Sökmen'e vermesi için CHP rozeti verdi. Sökmen, babasının eski CHP'yi özlediğini söyledi. İki başkan, basın önünde el sıkışırak poz verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:17:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?