8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Çocuğunu okula göndermeyene ceza

İZMİR'in Menemen İlçesi Asarlık Beldesi'nde ilköğretim çağındaki 300 çocuğun okula gitmediğinin tespit edilmesi üzerine harekete geçen Kaymakam Turgut Subaşı, ailelerle toplantı düzenledi. Okula gönderilecek her çocuk için ailelere 50 YTL ödeneceğini açıklayan Kaymakam Subaşı, tüm girişimlerine rağmen çocuğunu okula göndermeyen ailelere,günlük 10 YTL para cezası verileceğini söyledi.

Menemen'in yoğun göç alan ve 2000 yılındaki sayıma göre nüfusu 18 bini aşan Asarlık Beldesi'ndeki toplantı Belediye Düğün Salonu'nda yapıldı. Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Saygı, Milli Eğitim Müdürü Erol Faik Birlik, Anavatan'lı Asarlık Belediye Başkanı Alaattin Aksak ve okul müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıya, çocuklarını okula göndermedikleri belirlenenlerin yanı sıra diğer vatandaşlar da katıldı.

5 ilköğretim okulu ile 1 lisenin bulunduğu, Asarlık Beldesi'nde tespit ettikleri 300 çocuğun ilköğretime devam etmelerini sağlamak için Menemen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarını seferber edeceğini açıklayan Kaymakam Turgut Subaşı, “Yoksulluk, maddi imkansızlıktan ötürü çocuğunu okula gönderemeyen her aileye 50 YTL yardım yapılacak. Öğrencilerin kitapları zaten devlet tarafından karşılanıyor, bu parayla aile çocuğuna önlük, ayakkabı, defter alacak” dedi.

İlköğretim sürecine her ferdin katılmasının yasal zorunluluk olduğunu hatırlatan Kaymakam Subaşı tüm girişimlerine rağmen çocuğunu okula göndermeyen ailelere günlük 10 YTL para cezası uygulanacağını açıkladı. Toplantı sonrasında da basın mensuplaranı açıklama yapan Kaymakam Subaşı şunları söyledi:

“Tüm girişimlerimize rağmen veli çocuğunu okula göndermezse yasal yaptırımlar uygulanacak. Günlük 10 YTL para cezası verilecek. Bunu uygulamaktan da hiç tereddüt etmem. Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyenler, toplu para cezası geldiğini göreceklerdir. Arzu ediyorum ki vatandaşlar çocuklarını kendi istekleriyle eğitim sürecine katacak. Ailelerin kurtuluşu, çocuklarını okutmakta yatıyor. Bu gerçeği onların bizden daha iyi bilmesi gerekiyor. Üzücü olan onları zorlamak. Onların aslında bizi zorlaması gerekiyor. Ama olsun, onların ayaklarına kadar geldim ve ‘çocuğunla gurur duymak istiyorsan okutacaksın, yoksulluğa sığınıyorsan ben devletin imkanları ile yanınızdayım' mesajı verdim. Bugün 300 çocuğu eğitim sürecine kattığımda, 10 yılların 20 yılların yatırımını yapmışım gibi düşünüyorum. İnanıyorum ki bunlar topluma zararlı değil, hepsi faydalı belki de toplum yararına büyük hizmetler yapacak insanlar olabilir. İçlerinden çok zeki çocuklar çıkabilir, en kötü ihtimalle ilköğretimi bitirseler bile kendi kendini yönetebilir. Kendine yetebilir bir insan olması bizim için yeterli.”

Okul müdürleriyle toplantı yaparak, rehber öğretmenlerin de katkıları ile tüm çocukların okulla buluşmasını sağlayacaklarını söyleyen Kaymakam Subaşı, “Bu çağda İzmir'in bir beldesinde 300 öğrencinin okula gitmemesini aklım almıyor. Projede kesinlikle yüzde 100 başarıya ulaşacağız” dedi.

HAPİS CEZASI DA VAR

Menemen'de ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen çocuk bırakmamaya kararlı olduklarını açıklayan Menemen İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Faik Birlik de, yapılan toplantının son derece başarılı sonuçlar ortaya koyacağına inandığını belirtti. Birlik, “Burada velilere hukuki yükümlülükleri de anlatıldı. Çocuklarını okula göndermezlerse günde 10 YTL para cezası uygulanacak.

Buna rağmen çocuk okulla buluşturulmuyorsa tutanakları Savcılığa göndereceğiz. Tutuklanmaları ihtimali var. Bugüne kadar uygulanmamış ama kaymakamımız da biz de kararlıyız. Ya bu çocukları eğitim öğretim sürecine katacağız ya da cezai yaptırımlar uygulanacak” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 11:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?