9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Çocuklar için satranç tavsiyesi

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalite Birimi Sorumlusu ve milli satranç hakemi Dr. Olgun Kulaç, 2006-2007 yılında satrancın okullarda seçmeli ders olarak yer alması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

7 yaşından beri satrançla ilgilenen ve bugüne kadar bu konuda 4 kitap yazan Dr. Olgun Kulaç, Türkiye'de satrancın lisanslı sporcu olarak futboldan sonra ikinci sırada geldiğini belirterek, "2006-2007 öğrenim döneminde satranç seçmeli ders olarak okutulacak" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Kulaç, "Satrancın okullarda seçmeli ders olarak yer alması için çalışmalar başladı. Bu doğrultuda dersin hangi şekilde ve hangi etkinliklerde verileceği yönünde programlar hazırlıyoruz. Ders olarak okutulması çocuklara büyük yarar sağlayacak. Satranç konsantrasyonu arttırıp hafızayı güçlendiriyor. Görsel zekayı ve hayal gücünü geliştiriyor. Buna bağlı olarak da diğer derslerin öğrenimini kolaylaştıracaktır" diye konuştu. 

Satrancın özellikle gençler ve çocuklar tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kulaç, "Satranca başlama yaşı 4-6 yaş arasıdır. Bu yaşta çocuklar satrançla ve satranç taşlarıyla tanışırlar. 8 yaşından sonra da yarışmalara katılabilecek duruma gelirler. Ailelerin çocuklarını satranca yönlendirmesi faydalıdır" şeklinde konuştu. 

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) hakemi olan ve 41 yıldır satrançla uğraşan Dr. Olgun Kulaç, büyük satranç ustası Kasparov'un maçını yönetmenin gururunu hala yaşadığını belirterek, "1992 yılında satranç hakemliğine başladım, 1997'de milli hakem oldum. 2004 yılında ise FIDE hakemi oldum. Avrupa şampiyonaları, olimpiyatlar, Balkan Birinciliği, Avrupa Takımlar Birinciliği ve Türkiye'deki birçok yarışmada hakem ve başhakem olarak görev yaptım. Geçen yıl da Avrupa Takımlar Birinciliği yarışmasında dünyaca ünlü satranç ustası Kasparov'un maçını yönettim. Bu benim için unutulmaz bir deneyim oldu" dedi. 

Satranç hakkında 4 kitap yazan doktor Kulaç, "Kitaplarımın biri çocuklara, biri de öğretmenlere yönelik. İkisi ise temel satranç eğitimi kitabı. Eğitim kitaplarından birinin özelliği interaktif olması. Yani kitaptaki oyunlar internet sitesine girerek canlı olarak oynanabiliyor" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 19:12:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?