5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Demirel İzmir'de : 'Türkiye Avrupa'nın yetimi'

İEÜ’nün açılış töreni için Adnan Menderes Hava Alanı’na Türk Hava Kurumu’na ait Sabiha Gökçen uçağıyla İzmir’e gelen Süleyman Demirel’i İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Doğru Yol Partisi (DYP) İl Başkanı Turan Arınç, İzmir Ticaret Odası ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, eski bakan ve milletvekilleri ile iş dünyasının temsilcileri karşıladı. Hava alanından Vali Göksu’nun makam aracıyla İEÜ’ye geçen Demirel, açılış törenine katıldı ve 2004-2005 akademik yılının açılış dersini verdi.
Öğrencilere serbest piyasa ekonomisi ve girişimcilik konusunda bilgiler aktaran Demirel, konuşmasının son bölümünde AB Komisyonu’nun dün onayladığı ve açıklanan Türkiye raporu hakkındaki görüşlerini de açıkladı. Raporu değerlendiren Demirel, "Türkiye’nin geçen 80 senede kaydettiği gelişmenin neticesidir" dedi.

Türkiye’nin 1999 yılının Aralık ayında AB’ye üye namzeti olduğunu, aradan geçen 5 senenin ardından müzakere masasına davet edildiğini, 17 Aralık tarihinde de bunun teyit edileceğini belirten Demirel, "Ama diyorlar ki; müzakereye davet edilmiş olmak, sizi Avrupa’nın içine alacağız demek değildir. AB 25 ülkeden ibarettir. Bunlardan 6’sı kurucudur. 19’u müzakere ile buraya girmişlerdir. Müzakereye girdikten sonra alınmamış ülke yoktur. Müzakereye girdikten sonra bizi alırlar mı, almazlar mı diye bir endişeye gerek yok" diye konuştu.

"AVRUPA ALTIN DEVRİNİ YAŞIYOR"

ABD’nin yüzde 34’ü, Avrupa’nın yüzde 32’sinin Türkiye’yi Avrupa’nın içinde görmek istediğinin altını çizen Süleyman Demirel, Türkiye ile Avrupa arasında uzun yıllara dayanan münasebetlerin olduğunu, bu münasebetlerin zihinlerde bıraktığı izlerin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin oraya girmesi konusunda ne menfaatleri vardır? Bunu onlara anlatmak gerekiyor. Ne demek istiyorlar, Fransa ne demek istiyor, Avrupa halkı ne demek istiyor durumuna gelindi. Avrupa şimdi hem demokrasi hem ekonomi bakımından altın devrini yaşıyor. Avrupa geçmişte hiç bu kadar zengin olmadı, hiç bu kadar rahat olmadı. Zengin olmanın yollarından biri Avrupalı olmak diye düşünenler var. Bu böyle değil. Onların yaptığı şeyi onlar gibi yapmaya, onların yaptığı şeyleri onlar gibi yaparak gayret edeceğiz."

Avrupa’nın, doğu ve orta Avrupa’ya karşı bir vicdan borcunun olduğunu, vicdan azabı çektiğini, Stalin döneminde doğu ve orta Avrupa’nın farklı bir rejimle yönetildiğini kaydeden Demirel, "Onun için diyoruz ki; Avrupa’nın, doğu ve orta Avrupa yeğeni, Balkanlar kuzeni, Türkiye nesidir derseniz, yetimidir. Biz Avrupalı’yız ama Avrupa bizim Avrupalılığımızı kafi görmüyor. Bize de neyi kafi görmüyorsa, onu yerine getirmek düşüyor. Bu kadar uğraştık eşiğine geldik. Telaşa gerek yok. Onlar bizi ne kadar Avrupalı görürse o kadar Avrupalı değil, biz kendimizi ne kadar Avrupalı yaparsak o kadar Avrupalı oluruz" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin zengin, halkının refah içinde olmasının yine Türkiye’nin sorunu olduğunu ifade eden Süleyman Demirel, "İnanıyorum ki, yarın hem Türkiye Cumhuriyeti hem Avrupa vatandaşıyız. Bunu görüyoruz, o istikamette yürüyoruz. Geçen 80 sene zarfında aldığımız mesafeyi, önümüzdeki 7 yılda alacağız" dedi.

İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, konuşmasının sonunda Demirel’e bir plaket ile daha önceki üç açılışta yaptığı konuşmaların biraraya getirilerek bastırılan kitabı hediye etti.

Öğrencilerin dans gösterisini izleyen ve bir öğrenci tarafından başına kep giydirilen Demirel daha sonra, İEÜ bahçesine konulan merhum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın büstünün açılışını, Piriştina’nın eşi Mine Piriştina ile birlikte yaptı.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 17:06:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?