4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Demirtaş: Bu vergiler tabela söktürür

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirası’na Uyumu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" kapsamında ilan ve reklam vergilerinde fahiş artış yapıldığını söyledi.

Söz konusu Kanun çerçevesinde, 2005 yılında ilan ve reklam vergilerinde uygulanması gereken tarifelerin asgari ve azami miktarları belirlendiğini ifade eden Demirtaş, "Bu kapsamda, 07 Ocak 2005 ilimiz Konak ve Karşıyaka Belediye Meclis toplantılarında, 2005 yılında ilan ve reklam vergileri için kanunda belirtilen tarifelerin çoğunun azami miktarının uygulanmasına karar verilmiştir. 1 metrekare ışıksız tabelası olan üyelerimizin 2004 yılında ödediği vergi 25 Kuruş iken, bu reklam Belediye Meclisince azami miktar olan 100 YTL’ye, motorlu taşıt araçlarının içine veya dışına konulan ilan ve reklamların metrekaresinden yıllık olarak alınan vergi 10 Kuruş iken, 20 YTL’ye çıkarılmıştır. Bu zamlar ile, ilan ve reklam vergilerinde uygulanan tarifelerin yaklaşık olarak 200 ila 600 kat arttığı görülmektedir. 1993 yılından bu yana söz konusu vergi tarifelerin artış yapılmamış olması bu fahiş artışı haklı göstermemektedir. Pek çok üyemiz enflasyon oranının üzerinde gerçekleşen artışlar nedeniyle Odamıza başvurarak neredeyse tabelalarını sökme noktalarına geldiklerini ifade etmektedirler. 2004 yılı enflasyon oranının 9.32 olarak gerçekleştiği göz önüne alınacak olursa, üyelerimizin şikayetlerinde haksız olmadıkları anlaşılacaktır" dedi.

Belediyelerin zam furyası başlatmasını ve zam oranlarını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Demirtaş, "Çünkü bu oranları kabul etmek, diğer hizmetlerde de aynı oranlarda zam yapma haklılığını ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle, bu uygulamaya şiddetle karşı çıkıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 18:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?