26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Denize sıfır mıcır tesisi

Denizle içi içe alana 30 resmi birimden onay alınarak mıcır üretmek üzere bazalt madeni ruhsatı verildi. Halk, çevre mücadelesi için harekete geçti 

Sanayinin kıskacında kaldı
İZMİR’İN Aliağa İlçesi’ndeki Çakmaklı Köyü’nün başı, liman işletmecileri, demir çelik tesisleri ve termik santralden sonra şimdi de madencilerle derde girdi. Deniz kenarındaki tepeye, yaklaşık 30 resmi birimden onay alınarak, mıcır üretmek üzere “Bazalt Madeni (taş) İşletme Ruhsatı” verildi.

ÇED raporu istenmedi
YILLIK üretimin 25 bin metreküpten az olacağı gerekçesiyle ‘Çevresel Etki Değerlendirme” Raporu’na gerek görülmedi. Mera olarak kullanılan ancak köy tüzel kişiliği üzerinde bulunmayan 70 dönümlük alana, Ada Otomotiv, Turizm ve Madencilik Şirketi şantiye kurunca halk durumu öğrendi.

VATANDAŞ ŞAŞKIN
Bu ruhsat nasıl verildi?

Muhtar Ahmet Kahraman, deniz kenarına mıcır tesisi kurulmasına asla izin vermeyeceklerini savundu. Kahraman, “Etrafımız ağır sanayi tesisleri yüzünden yeteri kadar kirlenmiş durumda. Termik santral yapmaya kalktılar, daha bunun şokunu atamadan bir de madenle karşılaştık. Nasıl ruhsat verdiklerini aklımız almıyor. Madenin çalışmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.


ŞİRKET
Yasadışı işimiz yok

Ada Madencilik yöneticisi İbrahim Ada, yasalara aykırı iş yapmadıklarını ifade etti. Ada, “Valiliğe başvurduk. Tarım Müdürlüğü’ne projemizi verdik. Arazi mera vasfından çıkarıldı, Defterdarlıktan 20 yıllığına kiraladık. Gerekli ruhsatları, yaklaşık 30 kuruluşun onayıyla aldık. Şu an maliyetler yüksek olduğu için tesisi kurmayacağız. Ancak yarın şartlar değişir, kurarız” dedi.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 09:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?