19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Depremi yağmur mu getirdi?

Sadece jeotermal kaynakların bulunduğu kesimlerde hissedilen yer sarsıntıları yürekleri ağızlara getirdi. Bilim adamları uzun süreli kuraklıktan sonra gelen yağmurla bağlantılı gerekçeler ortaya koydu


GECE GÜRÜLTÜYLE GELDİ
İZMİR’in jeotermal kaynakları üzerinde bulunan Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Menderes ilçeleri önceki
akşam 22.06 sıralarında dipten gelen gürültüyle sallandı. Deprem sadece bu bölgelerde hissedildi. Ardından 5 dakika sonra yine aynı şekilde yaşanan sarsıntı yürekleri ağızlara getirdi.

RESMİ KAYITLARA GİRMEDİRASATHANE kayıtlarına girmeyen depremlerle ilgili resmi bilgi alınamadı. Sessiz geçen gecenin ardından Kandilli’nin internet sitesi iki depremin büyüklüğünü 3 olarak gösterdi. İlk depremin merkezinin Menderes, ikincisinin Balçova olduğu, yerin 5 kilometre altında gerçekleştiği bildirildi.

KABUS, SABAH GERİ DÖNDÜ
SABAH ise Narlıdereliler saat 07.45’te, 2.6 büyüklüğündeki depremle uyandı. Merkez üssü Narlıdere olan bu sarsıntıdan 22 dakika sonra, 08.07’de 2.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yine gürültü duyulan deprem korkuttu. Bazı okullarda öğrenciler sınıflarından bahçelere çıkarıldı.

PROF. ATİLLA ULUĞ:
Yağmur yüzünden olabilir

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ, şu yorumda bulundu: Bu depremlerin jeotermal kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Jeotermal, diri fay demektir. Geçmişte de Üçkuyular, Balçova, Narlıdere hattında jeotermal kökenli sarsıntılar olmuştu. Uzun süren kuraklıktan sonra iki gündür süren yağmur nedeniyle yeraltında bazı heyelanlar olabileceğini sanıyorum. İncelemelerden sonra durum kesinlik kazanır.

PROF. ZAFER AKÇIĞ:
Yerin altı kazan gibi kaynıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü, jeofizik mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ da şu bakışı ortaya koydu: Jeotermal kaynayan kazandır. Sarsıntılar jeotermal aktiviteden kaynaklanmış olabilir. Elde somut veri yok. Kesin bir şey söylenemez. Söz konusu depremler küçük ama yüzeye yakın. Yani yerin 5 kilometre altında. Bu nedenle kısıtlı bir alanda hissedildi. Konak’ta, Alsancak’ta, Bornova’da, Karşıyaka’da duyulmadı.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 09:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?