19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

DEÜ'de açılış töreni

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, ''Üniversiteler, ontolojik olarak bilim ve özgürlük kurumlarıdır. İdeoloji ve iktidar merkezinde veya karşıtında yapılanan hiçbir üniversite temel işlevlerini gerçekleştiremez ve amaçlanan sosyoekonomik gelişmeye katkı sağlayamaz'' dedi.

DEÜ'nün 2008-2009 eğitim yılı açılış töreni Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, yargı mensupları, diğer üniversitelerin rektörleri, DEÜ'nün dekanları ve öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, temel hedefinin, herkesin huzur içinde çalışarak üretken olabileceği, adil, saygın ve nezih bir barış atmosferi yaratarak üniversitenin adının Türkiye'de ve dünyada bilimsel başarılarla, insanlık adına yaratıcı ve yararlı çabalarla yankılanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Füzün, ''Bunun için yasalar çerçevesinde aklımın ve vicdanımın sesini dinleyeceğim. Üniversiteye bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür ederim. Geçtiğimiz dönemlerde haksızlığa uğrayanlardan da üniversitemiz adına özür dilerim'' ifadelerini kullandı.


Üniversitelerin toplumsal düşünün dönüştürülmesi ile kültürel ve sanatsal anlayışların korunmasında ciddi etkilerinin bulunduğuna işaret eden Füzün, şöyle konuştu:
''Bu görevleri yerine getirirken birincil koşul, üniversitenin özerk olmasıdır. Bu bağlamda üniversitede siyasi parti referanslı veya siyasi parti eş güdümlü siyaset yapılmamalıdır. Özerk üniversite sadece kampüse bina yaparak, modern cihazlar alarak veya akademik unvan dağıtılarak oluşturulamaz. Üniversiteyi üniversite yapan eğitim, araştırma ve hizmete yönelik tutum ve davranışlarında evrensel bilim etiği değerlerinden taviz vermeyen insanlardır. Yani üniversitenin temel dayanağı, sahip olduğu insanın evrensel kütrüdür. Üniversiteler ontolojik olarak bilim ve özgürlük kurumlarıdır. İdeoloji ve iktidar merkezinde veya karşıtında yapılanan hiçbir üniversite temel işlevlerini gerçekleştiremez ve amaçlanan sosyoekonomik gelişmeye katkı sağlayamaz.''

"MALİ SORUNLAR GİDERİLMELİ"
Toplum gündeminde bilimin halen hak ettiği öncelikli konuma ulaşamadığını, öğretim üyelerinin gelirlerinin yeterli olmadığını ifade eden Füzün, yüksek öğretim sisteminin mali sorunlarının giderilmesi gerektiğini söyledi. Devletin yüksek öğretime bütçeden ayırdığı kaynağın arttırılması gerektiğini dile getiren Füzün, "Bütçede bilim ve teknoloji alanlarındaki yatırımlara daha fazla öncelik verilmelidir. Ar-Ge kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması için sistemde bilgi akışı, eş güdüm, denetim ve değerlendirme mekanizmaları oluşturulmalıdır'' şeklinde konuştu.

"GENÇ NÜFUS TÜRKİYE İÇİN FIRSATTIR"
İzmir Valisi Cahit Kıraç da, törende yaptığı konuşmada, toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevini üstlenen üniversitelerin ulusal bilinç yaratmada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Türkiye'de yüksek öğrenim çağındakilerin okullaşma oranının yüzde 25-30 olduğuna, bunun gelişmiş ülkelerde ise yüzde 40-50'ler seviyesinde bulunduğuna değinen Kıraç, ''Türkiye'de genç nüfus, eğitim için bir fırsattır'' dedi. Küresel rekabette nitelikli araştırmaya öncelik veren üniversitelere sahip ülkelerin ön plana çıktığına dikkat çeken Kıraç, "Üniversitelerin ülkelerdeki kalkınma ve çağdaşlaşmanın itici gücüdür" ifadelerini kullandı.


Tören, Füzün'ün, 2008-2009 eğitim yılında üniversiteye en yüksek puanla kayıt yaptıran öğrenciler ile 2007-2008 eğitim yılı sonunda üniversiteden birincilikle mezun olan öğrencilere ödüllerini vermesiyle sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 14:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?