2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Dikili'de Romanlar konut için yürüdü

DİKİLİ'DE ROMANLAR BARINMA HAKKI İÇİN YÜRÜDÜ

Dikili Belediyesi'nin toplu konut yapımı için kendilerine yer vermediğini iddia eden Roman vatandaşlar, Atatürk Caddesi'nden Atatürk Meydanı'na kadar yürüyerek belediyeyi protesto etti.

Yürüyüşe, Romanlar Merkez Federasyonu Başkanı Erdoğan Şener, Manisa Romanlar Derneği Başkanı Ali Ortaç, Dikili Romanlar Derneği Başkanı Sitem Kara ile 200 üzerinde Roman vatandaş katıldı.

İzmir'in Dikili ilçesindeki Bülent Ecevit Meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'roman açılımı' çerçevesinde kendilerine yer vermeyen Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'i protesto için Atatürk Meydanı'na yürüdü. Ellerindeki "Geleceğimiz çocuklarımız için Dikili'ye TOKİ istiyoruz", "Derdimizi anlatamadık Başbakanım bizi duyun", "Su gibi, barınma da insan hakkıdır", "Verilen sözler tutulsun", "Oynayan değil haklarını arayan Romanlarız" yazılı pankartlarla yürüdüler. Çocuk, genç, yaşlı yürüyen topluluk, "Barınma hakkımız söke, söke alırız" şeklinde slogan attı.

Atatürk Caddesi üzerinden Dikili Belediyesi önündeki Atatürk Meydanı'nda toplanan Romanlar saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşını okuduktan sonra 10. Yıl Marşı eşliğinde slogan atarak ellerindeki Türk bayraklarını salladı. Daha sonra basın açıklaması yapan Dikili Romanlar Derneği Başkanı Sitem Kara, "Bugün burada çocuklarımızın geleceği ve umudu yeşertmek için umuda yürüdük. Hepimizin yaşadığı bir sorundur evsizlik. İşsiz ve fakir vatandaşlarımızın kabusudur. Son zamanlarda fakir vatandaşlarımıza umut olan Toplu Konut Projesinin ilçemizde tüm çalışmalarımıza rağmen bir türlü gerçekleşememesi halkımızı derinden yaralamıştır dedi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de barınmanın engellenemez bir insan hakkı olduğunun açıkça belirtildiğini anlatan

Kara, şöyle konuştu: "Ne yazık ki, ilçemizde halkın refahı siyasi çekişmelere kurban edilmiştir. İlçemizde yapılması planlanan bu proje derneğimiz tarafından sadece Roman vatandaşlara değil, tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlara talep edilmiştir. Çünkü ilçemizde yaşayan tüm vatandaşlar bir kültür mozayiği oluşturuyor ve kardeşçe yaşıyor." Romanların bayrakla hiçbir sorunu olmadığını anlatan Kara, sözlerine şöyle devam etti: "Üzerindeki kan bizim. Topraklarda bir sorunu olmadı altında yatan şehit bizim. Lakin atalarımızın uğruna can verdiği bu topraklarda barınmak istiyoruz ve bunu hiçbir güç engelleyemez. Bu gün burada yaktığımız demokrasi ateşine renk, din, dil, ırk ayırt etmeyen insana insan olduğu için değer veren tüm herkesin sahip çıkacağına yürekten inanıyoruz."

Yapılan açıklama sonrasında grup olaysız dağıldı.

DİKİLİ'DE ROMANLAR BARINMA HAKKI İÇİN YÜRÜDÜ
DİKİLİ'DE ROMANLAR BARINMA HAKKI İÇİN YÜRÜDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2011 Çarşamba 14:52:01
Güncelleme :23 Şubat 2011 Çarşamba 17:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?