8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Dildeki kirlenmeyi masaya yatırdılar

Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen "Çiğli'den Yaşama Bakış" konulu panelde, son dönemde dilde yaşanan kirlenme tartışıldı. 

Ahmet Günbaş'ın yönettiği panele yazarlar Feyza Hepçilingirler ve Hasan Kıyafet ile şair Ahmet Günbaş konuşmacı olarak katıldı. "Türkçe Off", "Dedim: Ah" kitaplarının yazarı Feyza Hepçiligirler, globalleşme adı altında yabancı kelimelerin yaygın kullanımını eleştirerek, yabancılaşma sorununa dikkat çekti. 

"Başkalarının ana dili bizim ana dilimiz olamaz" diyen Hepçiligirler, "Yabancı kelimeler gereksiz yerde kullanılıyor. İşgal sadece tankla tüfekle olmaz. Kültür, dil, yaşama biçimiyle işgal söz konusu olabiliyor. Yön levhalarında bile İngilizce terimler tercih ediliyor. Çocuklarımıza daha ana okulunda İngilizce dersi veriliyor. Bu gidişat doğru değil. Dilimize sahip çıkmalıyız" dedi. 

Hasan Kıyafet ise, her halkın kendi dilini yaşaması gerektiğini belirterek, "Benim sorunum sömürüyle. Bu sistem insanı ahlaksız eder. Kendi edebiyatımızı küçük görüyoruz çoğu kez. Bir halkı en iyi oranın edebiyatıyla tanırız. Biz hep Batı'yı, Amerika'yı okuduk. Ancak bu çok yanlış" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2006 Cuma 12:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?