8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

'Dondurmam Gaymak'a esnaf oscar'ı

İzmirli esnaflar, Muğla'daki bir dondurmacının başından geçen komik hikayelerin anlatıldığı ve Oscar'a aday gösterilen "Dondurmam Gaymak" filmini izledi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Mehmet Ali Susam, filmde küçük esnafın sıkıntılarının dile getirildiğini belirterek, esnafın Oscar'ı filmin yönetmeni Yüksel Aksu'ya verdiğini söyledi. 

Kısa bir süre önce gösterime giren, Oscar'a aday gösterilmesiyle adından oldukça söz ettiren ve oyuncularının neredeyse tamamının yöre halkından oluştuğu "Dondurmam Gaymak" adlı film, İzmir Sineması'nda esnafın beğenisine sunuldu. Muğla'daki bir dondurmacı ustasının başından geçen komik olayların anlatıldığı filmin sıradan insanların da estetik bir değer üretebileceğinin bir kanıtı olduğunu söyleyen filmin yönetmeni Yüksel Aksu, "Tam da Türkiye'nin dünya tarafından Ortadoğu ülkesi gibi algılandığı bir zamanda, Türkiye'nin Ege'sinden bir grup insan biraraya geliyor ve bir sinema filmi yapıyor. Bu film bir tür esnaf dayanışmasıyla yapılıyor ve hem dünyada hem de Türkiye'de takdir görerek ödüller alıyor. 

Biz 50 milyon dolarlık filmlerin aday olduğu Oscar sürecinde 150 bin dolarlık bir film yaparak, esnaf lokantası lezzetinde bir yemek yaptık" diye konuştu. 

Türkiye'nin taşrasından gelen insanların şiddet, kavga ve kan davası yerine sinema ürettiğini, Türk insanının dışarıdan algılandığı gibi kara çarşaflı, fesli, şalvarlı bir ülke değil de camiyle meyhanenin yan yana, esnafla öğretmenin yan yana durduğu bir film yaptıklarını ifade eden Aksu, "Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de ilk kez baş kahramanı esnaf olan bir film yapıldı. Bugün de ilk defa esnaf karşısında görücüye çıkıyor" dedi. 

İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam ise, filmde küçük işletmelerin Türk toplumu için ne kadar önemli olduğunun çok sade bir anlatımla anlatıldığını belirterek, "Yüksel Aksu, içinde bulunduğumuz koşullarda küçük işletmelerin sıkıntısını ciddi bir şekilde dile getiren, güldürürken düşündüren, düşündürürken ağlatabilen bir film yapmış" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından filmin yönetmeni Yüksel Aksu, Mehmet Ali Susam'a önündeki dondurma tezgahından külaha doldurduğu dondurmayı ikram etti. Filmin başlamasından önce salona geçen Mehmet Ali Susam, esnaf tarafından Oscar'ın Yüksel Aksu'ya verildiğini söyleyerek, bir teşekkür plaketi takdim etti.
iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 12:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?