4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Duble yolun temeli atıldı

İzmir’in Güzelbahçe ve Seferihisar ilçelerini birbirine bağlayan 22 kilometrelik duble yol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Başbakan buradan İzmir Valiliği’ne geçti.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, AK Parti Hükümeti’nin 15 bin km duble yol diyerek yola çıktığını ve 2 yıl içinde bunun 4 bin 800 kilometresini gerçekleştirdiğini belirterek, "Yol medeniyet demektir. Yolu olmayanın medeniyeti konuşmasının anlamı yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’nı daha da işler hale getireceklerini ve limanı da özelleştireceklerini söyledi.

Duble yolun açılışı İzmir-Çeşme Otobanı Seferihisar yol ayrımı turnikelerinin yakınında gerçekleştirildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Nükhet Hotar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre ilçelerin belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, hükümetin bölünmüş yollarla ilgili kararının çok doğru olduğunu, 2 yılın sonunda yaklaşık 5 bin kilometreye yakın duble yol inşa edildiğini ve ağır kış şartlarına rağmen bazı yollarda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Ergezen, "Yaptığımız yollarda maliyetleri yarı yarıya indirdik. 2006’nın sonunda İzmir’den Van’a, Ankara’ya, Çorum’a, Şanlıurfa’ya gitmek isteyen vatandaş bölünmüş yolla gidecek. İzmir’de son 60 yılda 200 km bölünmüş otoyol yapıldı. Ancak biz son 2 yılda 400 km yol yaptık. Her şeyi buna göre mukayese etmek lazım. Manisa yolu Ağustos ayında bitecek, çevre yolu da Başbakanımız’ın söz verdiği gibi önümüzdeki yıl tamamlanmış olacak" diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tören dolayısıyla çok duygulu olduğunu, zira yeni bir duble yolun açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "15 bin km duble yol diye yola çıkmıştık ve hamt olsun 2 yıl içinde 4 bin 800 km duble yolu gerçekleştirdik. Bugün de 22 kilometrelik Güzelbahçe Seferihisar duble yolunu açıyoruz" dedi.

Artık karayollarında alkol, uykusuzluk ve teknik sebeplerle meydana gelen kazalar dışında kaza yaşanmayacağını kaydeden Erdoğan, "İnşallah ülkemizi bu ağla sarmak, bu ağı yaygınlaştırmak istiyoruz. Bundan sonra yeni bir adım daha atacağız. Hazine arazilerinin olduğu yerlerde, madem bu yolu açıyoruz, çift geliş-gidiş değil üç geliş üç gidiş açalım. Çünkü yakın zamanda yetmeyecek. Şimdiden üç geliş-gidiş açarsak, onları da bu yol ağına kazandıracağız. Medeniyet yol demektir. Yolu olmayanın medeniyeti konuşmasının manası yok. Dünya ile bütünleşecekseniz yollarınız, suyunuz, altyapınız olacak. Bunları başarmadığınız sürece, ne çağdaşım ne medeniyim diyebilirsiniz, medeni olmak şehirli olmaktır. Onun için bu yollarını yapımına önem veriyoruz. Yapılan yollar Çanakkale, İstanbul-İzmir ve Kuzey Çevre Yolu’nu da önümüzdeki yılın sonuna kadar bitirmiş olacağız. Bunlarla birlikte İzmir’i çok daha farklı bir konuma kazandırmak istiyoruz. İzmirimiz’in hava alanını, İstanbul’daki gibi modern terminallerine kavuşturacağız. Liman taşımacılığında İzmir Limanı’nı özelleştireceğiz. Devlet buradan da çekilmek zorunda. Devlet-millet kaynaşmasıyla bunu da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Ekonomide de köklü değişiklikler gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Devlet olarak, artık ürünün fiyatını biz belirlemeyeceğiz, borsalar belirleyecek dedik. Bugün bunun ilk adımını hamt olsun atmış olduk. Ardından okul açılışı yaptık ki İzmir bu konuda çok çok iyi konumda. Güzelbahçe-Serefihisar Bölünmüş Karayolu, kazaların son noktaya geldiği bir medeniyet yolu olsun diyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Başbakan daha sonra duble yolun kurdelesini bakanlarla birlikte kesti. Bu sırada havai fişek gösterileri gerçekleşti. Ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile birlikte Mercedes marka araca binen Başbakan Erdoğan, aracı kendisi kullanarak yolu gezdi. Erdoğan, 1 km uzaklıktaki bir çiçekçilik kooperatifinin de açılışını yaptı ve tesisi gezdi. Başbakan buradan İzmir Valiliği’ne geçti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 19:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?