5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Dünyanın en büyük mahkeme salonu İzmir'de

İzmir'de, 18 aydan bu yana yürütülen tarihi 'Agora Kazıları'nda, Roma dönemine ait dünyanın en büyük mahkeme sarayının ortaya çıkarıldığı bildirildi. Ortaya çıkarılan eserlerin İzmir'in yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihini gözler önüne serdiği belirtildi.
İzmir'in Basmane semtinde bulunan tarihi Agora'da, 2002 yılının Temmuz ayından bu yana yürütülen kazılar neticesinde önemli eserler gün ışığına çıkarılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın da incelemelerde bulunduğu kazılarla ilgili açıklama yapan İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Taşlıalan, Agora'da Roma dönemine ait dünyanın en büyük mahkeme salonunun ortaya çıkarıldığını söyleyerek, "Restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. 80 metresi gün ışığında olan batı kısmında çalışmalara başlandı. Bodrum katı tamamen temizlendi. 2004'te 16 sütun ayağa kaldırılacak. Dünyanın hiçbir yerinde 18 ay devam eden bir kazı yok. 18 yıllık çalışmamız 10 yıla bedel. Önümüzdeki 5 yıl içinde Agora ve çevresi gezilebilecek, turistleri çekebilecek bir yer olacak. Gelecek kuşaklara en büyük mirası bırakacağız" diye konuştu.
Taşlıalan, İzmir'e ait yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihin ortaya çıkarılacağına değinerek, "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kapsamlı grafitlere rastlanmadı. 10 kişilik Amerikalı bir ekip çalışmalarına başladı. Çok çeşitli resimler ve onlarca gemi çizimi var. Bu da o zamanlar bile deniz ticaretinin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor" dedi.
Kazılarla ilgili olarak 11 parsel kamulaştırma yapıldığını, Pazartesi gününden itibaren Agora'dan çıkarılan eserlerin Kültürpark'ta kurulan Arkeoloji Müzesi'ne taşınacağını belirten Taşlıalan, 18 aydan bu yana yaklaşık 400 bin dolarlık bir harcama yapıldığını sözlerine ekledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ise Agora'nın, İzmir'in en büyük zenginliklerinden biri olduğunu söyleyerek, "Bugüne kadar Agora ile gerektiği gibi ilgilenilmedi ancak bu kazılara maddi ve manevi destek vermeye başladık. Hedefimiz onbinlerce turisti buraya çekebilmektir" diye konuştu.
ŞEYDA BURCU İKİZ - İZMİR (İHA)
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2004 Pazar 16:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?