19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

EBSO meclis toplantısı

Ege Bölgesi Sanayi Bölgesi (EBSO) Ocak ayı meclis toplantısı EBSO Meclis Salonu'nda yapıldı. 

2008 yılının ilk meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye'nin 2002-2005 yılları arasında dışa dönük, 2006-2007 yılları arasında ise içe dönük bir periyod izlediğini belirterek, 2008 yılına ümitle girildiğini fakat gelişmelerin hayalkırıklığı yaşattığını ifade etti. 2008'e girerken tasarrufun, yatırımın, çalışmanın, verimliliğin, üretimin, ihracatın konuşulmasını beklerken, bunlarla ilgili olmayan konuların gündemi meşgul ettiğini belirten EBSO Başkanı Taşkın, "Ekonominin herzaman gündemin en başında olmasını isterken, ne yazıkki türban, anayasa, Merkez Bankası'nın taşınması gibi konular dikkatlerin dağılmasına, kırılmalara ve işte hep bahsettiğimiz, zamanında yüzde 130'lara kadar yükselen tüketici güven endeksinin azalarak yüzde 90'lara gerilemesine neden oluyor" dedi. 

Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu savunan Taşkın, bürokrat ve siyasetçilerin bakış açısını değiştirmesi gerektiğini aksi halde işsizlikten doğacak sosyal krizlere hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. 2008'de ekonominin rasyonelleşmesi ve özelleştirmelere hızla devam edilmesi gerektiğini belirten Taşkın, karar hızı olmayan hiçbir firmanın, hiçbir sistemin, dünyanın bu hızında yaşama şansının olmadığına dikkat çekti. Türkiye'nin enerji politikalarının yönetilmesi gereken en önemli konulardan biri olduğunu blirten Taşkın, "Enerjinin kıymetini bilmek zorundayız. Nükleer dahil yatırımları acilen yapmak zorundayız. Başka türlü Türk ekonomisinin rekabet edebilir şartlarını devam ettiremeyiz. Bugün Aliağa Bölgesinde demirçelik yatırımı yapmayı düşünen fedakar sanayicilerimiz enerji bulamamaktadırlar" diye konuştu.


"LEASİNGTEKİ KDV ARTIŞI YATIRIMIN ÖNÜNÜ KESTİ" 

Toplantıda bir konuşma yapan EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ise enerji maliyetlerinin yüksek olmasında yakındı. 2008'e girilmeden yapılan elektrik zammıyla, 2008'in başında yapılan doğalgaz zammıyla sarsıldıklarını ifade eden Yorgancılar, 2002 yılından bu yana enerjide hiçbir yapısal çözüm üretilemediğini savundu. Leasingin (finansal kiralama) yatırımcılar için bir can simidi oduğunu ifade eden Yorgancılar, leasingte yapılan KDV artışının yatırımların önünü keseceğini savunarak, "Böyle devam ederse mevcut bazı fabrikalarımızın kapanışlarını ve yeni yatırımcılarımızın fabrikalarının Doğu Avrupa ülkelerine ve Mısır gibi ülkelere gidişini seyretmk zorunda kalacağız" dedi. Türban, anayasa konularını yakinen takip ettiklerini belirten Yorgancılar, herkesin 1923 yılından bu yana gündemde olmayan bir konunun çok farklı bir biçimde gündeme taşınmasının değerlendirmesini yapması gerektiğini ifade etti.


"MECLİSTE SEÇİM ÖNCESİ TARTIŞMA" 

EBSO seçimlerine 8 ay gibi kısa bir süre kala meclis toplantılarında gerginlikler yaşanmaya başlandı. Seçim öncesinde eski dönemde başkanlık için yarışan eski EBSO başkanları Salih Esen ve Atıl Akkan, Tamer Taşkın'a birtakım eleştirilerde bulundu. EBSO Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda,eski EBSO başkanları Atıl Akkan ve Salih Esen'in "EBSO'nun ne kadar gezi yaptığına ve bu geziler sonucunda nekadar işbirliği ve yatırım yapıldığına" yönelik önergesine ilişkin Tamer Taşkın'ın yolladığı cevap mektubu gerginliğe sebep oldu. Atıl Akkan, EBSO'da yaşanan kavgalardan üzüntü duyan Taşkın'ın, bu üzüntülerinin yersiz olduğunu, kavgaların sebebini kendinde araması gerektiğini ifade etti. Eski başkan Salih Esen ise Tamer Taşkın'ın odanın kendisine verdiği desteğin farkında olmasını isteyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu'na EBSO Meclisi'nin sağlam duruşu sayesinde seçildiğini söyledi. 

Geçtiğimiz yılın son meclis toplansıntısında basında çıkan "EBSO dışişleri gibi çalışıyor" haberleri üzerine, EBSO'nun bu ilişkilerin sonucunda ne kazandığına dair bir önerge verilmişti. Bu önerge kapsamında Tamer Taşkın eski başkanlardan Atıl Akkan ve Salih Esen'e kendi dönemlerinde yaptıkları faaliyetlerle, gezilerle ilgili bir cevap mektubu yolladı. Verilen önergeyle, "EBSO dışişleri gibi çalışıyor, bağlantılar artıyor, ihracat artıyor" gibi haberlerin ne derece doğru olduğunu Taşkın' a soran Salih Esen, Taşkın'ın kendisine gönderdiği mektupta somut bir cevap alamadığını söyledi. "Şimdi burda başkana soruyorum masraflara değdi mi?, Başkanın bana yolladığı mektupta tek bir işbirliği yapan şirket ismi yok" diyen Esen, Taşkın'ın TOBB Yönetim Kurulu'na EBSO Meclisi sayesinde seçildiğini söyledi. Taşkın'ın fazla mesaiden yorgun düştüğünü söyleyen Atıl Akkan ise "neden çok seyahat yapıldığını, ne kadar para harcandığını" sormadığını ilşkilerin ne aşamada olduğunu öğrenmek için önerge verdiklerini belirtti. 

Esen ve Akkan'ın söylediklerine cevap veren EBSO Başkanı Taşkın, şöyle konuştu: "Biz 17 tane seyahate gittik. Bunların 4'ü EBSO'nun parasıyla gidilen gezilerdi. Ben orada yapılan ikili görüşmeleri takip edemem ama hiçbir somut gelişme olmasa bile heyetleri İzmir'e çekmek, İzmir'i tanıtmak, odamızın potansiyelini göstermek zaten büyük bir başarıdır. Ben 3 sene sıfır ihracat yapmama rağmen gidip yurtdışı fuarlarında stant açtım"

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 10:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?