5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

EBSO ödülleri sahiplerini buldu

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) geleneksel "Başarılı Sanayiciler Ödül Töreni" Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen ödül törenine, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri ve oda başkanları ile ödül alan firmaların temsilcileri katılırken, açış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Salih Esen, 80 firmanın plaket, 527 firmanın da başarı belgesi almaya hak kazandığını söyledi. Esen konuşmasında, törene katılan bakanların sorumluluk alanlarıyla ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini de dile getirdi.

Türkiye'nin yaşadığı zorlu ekonomik dönemde Türk ekonomisine katkı sağlayanların her türlü takdirin üstünde olduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Devletin ve milletin ayakta kalması için elzem olan düzenlemeleri geciktirmeden, IMF veya AB gibi başka hiçbir kurumun tavsiyesine gerek bırakmadan, kendi başımıza yapmak cesaretini ve becerisini göstermeliyiz. Çünkü acı reçete önümüze konduğunda, sosyal ve siyasi bakımdan, sıkıntı doğuracak kararları almak zaten zorunlu hale gelmektedir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, 2001 krizi sonrasında aceleyle hazırlanan istikrar programının, özel sektörün ayakta kalma çabası ve dinamizmi sayesinde beklenenden daha iyi sonuçlar verdiğini, Türkiye ekonomisinin krizden sonraki toparlanma sürecini tamamladığını ancak asıl önemli olanın, sadece bir yıl için rekor büyüme değil, sürdürülebilir büyüme trendine girmek olduğunu ifade etti.

"İŞSİZLİĞİ ÖNLEMENİN YOLU EKONOMİK BÜYÜMEDEN GEÇER"

Türkiye'nin enerji kaynaklarını zenginleştirebilmek, dışa ve sadece belli bir ülkeye bağımlı olmaktan çıkarmak için çalışma içinde olduklarını kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, uzun vadeli olarak hidrojen enerjisi üzerine yoğunlaştıklarını bildirdi. Ucuz elektrik sağlamak için 25 aydan bu tarafa zam yapmadıkları gibi indirime bile gittiklerini, kaçak elektrik kullanımını önlemek için yoğun bir mücadele sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Güler, "25 milyon elektrik abonesinden 14 milyonunu taradık. 645 bin elektrik hırsızı yakaladık. Hepsi için soruşturma başlattık. Bunlarla mücadeleyi geliştireceğiz. Dava açacağız" diye konuştu.
Elektrik konusunda en az 7 yıllık bir perspektif düşündüklerini belirten Güler, kaçak elektrik kullanımının en az olduğu illerden birisinin yaklaşık yüzde 7'lik pay ile İzmir olduğunun da altını çizdi ve teşekkür etti. Bakan Güler, projesi önceden hazırlanan, kimisi devam eden baraj projelerini gözden geçirdiklerini, şu ana kadar ülke ekonomisine bu incelemelerden dolayı 750 milyon dolarlık kazanç sağladıklarını sözlerine ekledi.

İstihdamın artırılması için hükümetin yoğun bir çalışma içinde olduğunu bildiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da işsizliği önlemenin yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini söyledi. İşsizlerin arasına her yıl 700 bin kişinin katıldığını, devletin ancak 50 bin kişiye iş bulabildiğini, geri kalanının istihdam edilebilmesi için işin sanayiciye, yatırımcıya düştüğünü kaydeden Başesgioğlu, şu an işsizlik oranının yüzde 9.09 civarında olduğunu, yıllık ortalama yüzde 6'lık bir büyümenin sürekli hale getirilmesi halinde işsizlik oranının 2010'larda yüzde 7'lere gerileyebileceğini, bu nedenle özel sektöre önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Sanayicilere seslenen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, konuşmasını kısa tutmasının nedenini, "Bayburtlu ellerini havaya kaldırmış. 'Yarabbim, benim ne istediğimi sen bilirsin, amin' demiş" sözleri ile açıkladı. Türkiye'nin kalkınmasına yapacakları katkı konusunda sanayicilere güvendiğini ifade eden Bakan Coşkun, sanayicilerin ekonomik darboğazları aşmak için gösterdikleri performansla, kendilerine güvenme konusunda ne kadar haklı olduklarını kanıtladıklarını kaydetti.

EBSO ödülleri, konuşmaların ardından bakanlar ve protokol mensupları tarafından kazananlara verildi. EBSO Başkanı Esen ve Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, günün anısına Bakanlar Coşkun, Başeskioğlu ve Güler'e birer plaket takdim etti.

İzmir
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 10:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?