19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

EBSO'dan kriz değerlendirmesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, üretimini ve ihracatını borçlanarak yapan özel sektörün krize hazırlıksız yakalandığını, borçlu ve riskli olarak girdiğini söyledi.

EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin şu an üretimini kısarak mevcut borcunu ve riskini kapayamayacağını anlattı. Yorgancılar, zamanında bankacılık sektörüne yapılan desteğin global kriz gibi önemli bir süreçte reel sektöre de yapılmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi.
Yorgancılar, ABD'de yaşanan önce mortgage kredileriyle finansal sektörde başlayan global krizin özellikle 2008 yılının son çeyreğinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de reel sektöre sıçradığını ve sanayicinin kazanımlarını risk altına soktuğunu belirtti. Anadolu'nun dört bir yanından gerek esnafın gerek üreticinin çığlıklarını duymamanın imkansız olduğunu anlatan Yorgancılar, reel sektör kadar esnafın ve tarım sektörünün de bu küresel kriz rüzgarından nasibini aldığını anlattı.

Krizin yarattığı talep daralmasının sektörlerin kapasitelerini azaltmasına sebep olduğunu ifade eden Ender Yorgancılar, şöyle konuştu: "Otomotivden tekstile, inşaattan demir çeliğe kadar sektörlerimiz yarını değil sadece bugünü kurtarma telaşına düşmüşlerdir. Yüzde 22 oranında gerileyen Kasım ayı ihracat rakamlarında da krizin yansımasını çok net görebiliyoruz. Özellikle de sanayi sektörü ihracatındaki yüzde 24'lük azalma, üretimin gelecek aylarda hangi sektörlerde sıkıntı yaratacağının da bir anlamda işareti olmaktadır. İhracat rekorları kıran otomotiv sektöründeki düşüş dikkat çekicidir. Otomotiv sektöründe yüzde 38, hazır giyimde yüzde 26, elektrik-elektronikte yüzde 24, demir ve demir dışı metallerde yüzde 22 gibi çok ciddi düşüş gerçekleşmiştir. Piyasalarda daralma ile birlikte düzenli artan ihracatta bile ivmenin aşağı yönlü olması, durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır."

EBSO Meclis Başkanı Yorgancılar, uluslararası piyasalarda yaşanan sorunlar nedeni ile 2009 yılında gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin resesyona girmesinin beklendiğine dikkat çekti. Yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonlarını azaltması neticesinde kredi ve bankalar arası borçlanma maliyetlerinin arttığını ve buna bağlı olarak faiz oranlarının yükseldiğini belirten Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD'de 700 milyar dolar, Almanya 400, Fransa 320, İspanya 100, İtalya 30 milyar dolar Euro kurtarma paketleri açıklamış ayrıca Ukrayna, Macaristan ve İzlanda hükümetleri IMF ile stand by anlaşmalarını gerçekleştirmişlerdir. Bunun dışında Avrupa Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası gibi bankalar bilindiği gibi faiz oranlarını düşürmüş bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar ülkemizde bu konularla ilgili somut bir adım atılmamış ve hiçbir ekonomik paket açıklanmamıştır. Ayrıca IMF ile anlaşma yapılmaması halinde Türk ekonomisinin 2009'da resesyona gireceği yabancı mali kaynaklara bildirilmiştir."

Küresel bir krizi adım adım yaşarken ertelenen, önemsenmeyen ama yapılması gerekenlere de öncelik verilmesi gerektiğini artık görmenin zamanı geldiğini anlatan Yorgancılar, bunlar arasında ilk sırada tasarruf etmeyi öğrenmenin geldiğini söyledi. Türkiye'nin tasarrufa yönelmek için çok geç kaldığını belirten Ender Yorgancılar, Türk insanının kazandığından fazla harcama lüksünden vazgeçmesi gerektiğini anlattı.

Yorgancılar, gerek devletin gerek toplumun tasarruf yapması, kaynakların verimli ve yerinde kullanılması açasından önemini vurgulayarak "Yapılacak ihmallerin cezasını yine bizim çekeceğimiz unutulmamalıdır" ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 18:16:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?