8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

EBSO'dan Rusya'ya davet

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Rusya ile olan ekonomik ilişkileri artırmak gerektiğini söyleyerek, Rusya'nın, artan petrol fiyatları nedeniyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin, 125 milyar dolarlık Rus pazarından hak ettiği payı almadığını ifade eden Taşkın, Türkiye'nin, Rusya'ya yakın ülke olma avantajını iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Moskova'da 26-29 Eylül tarihleri arasında İnternational World Food Fuarı yapılacağını ve EBSO olarak, şahsen katılamayan firmalar adına bu fuara katılacaklarını ifade eden Taşkın, "Bu fuar, ikili görüşmeler açısından çok büyük bir fırsat. Bölgemizdeki tüm sanayicileri, bu fuara katılmaya çağırıyoruz.

 Rusya, 125 milyar dolarlık mal ithal ediyor, iş, en güzel komşu ülkelerle yapılır. Rusya, Türkiye'ye 16-17 milyar dolarlık mal satarken, Türkiye, Rusya'ya sadece 2 milyar dolarlık mal satıyor. Bu rakam, hiç bir şey değil. 145 milyonluk bir ülke, onun için gıda ürünleri bu ülke için çok önemli" diye konuştu. Rusya'da gıda, mobilya, otomotiv ve yan sanayi sektörlerinde yer alınabileceğini ifade eden Taşkın, Türkiye'nin, Rusya'nın ihracatında 7. sırada olduğunu, ancak ithalatta böyle bir yer almadığını kaydetti. Taşkın, "İhracatın az olması, Türkiye'nin Rusya'ya tüm yakınlığına rağmen pahalı bir nakliyat fiyatını ortaya çıkarıyor. Bu nedenle dezavantaj yaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

Rusya'da firmaların odalara bağlı olmadığını, bu nedenle Türk firmalarının, Rus firmalarını bulmakta zorluk çektiğini belirten Taşkın, fuarlara katılarak bu engelin aşılabileceğini söyledi. Taşkın, fuara katılacak firmaların, kataloglarını Rusça bastırmalarının önemine de dikkat çekerek, standda bir Rus tercüman da bulunduracaklarını belirtti. 

Rusya'da bulunan Ramstore'un yetkilileriyle görüşerek, mağazalarında İzmirli firmaların mallarına da yer vermelerini isteyeceklerini söyleyen Taşkın, "Yaşamak isteyen firmalar, ihracata bulaşmak zorunda, firmaların bunun için fuarlara gitmesi lazım. Türkiye, 80 milyar dolar ihracata gidiyor. Aktif olmak zorundayız. EBSO'nun 5 komitesi, gıda üzerine faaliyette bulunuyor. Fuara katılan 10 firma, çok az. 6 bin 500 üyemizin bini, gıdayla alakalı. En azından 100 firma, bu fuara katılmalıdır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2006 Perşembe 14:13:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?